Eldőlt, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020 nyarán nem rendezik meg a tokiói olimpiát, amely az első lesz az újkori játékok történetében, amit elhalasztanak. Korábban csak törlésre volt példa a két világháború miatt. A 24.hu magyar olimpikonokat, esetleges kvótavárományosokat keresett meg azzal, hogy milyen érzések kavarognak bennük a döntés kapcsán.

Igazából megkeresett Alvics Gyuszi bácsi és a kazah edző, Bolat is, hogy számítanának rám a világkvalifikáción. Egyelőre még nem született meg az a megállapodás, ami pozitívan hatna a visszatérésemre, függetlenül attól, hogy jelen állás szerint egy évvel később lesz az olimpia

- mondta érdeklődésünkre Harcsa Zoltán, aki a londoni kvalifikációs torna előtt döntött úgy, hogy befejezi, miután az ökölvívó-szövetség felrúgva a saját válogatási elveit összeeresztette volna őt Bacskai Balázzsal. Bacskai az első meccsén kikapott Angliában.

Bacskai a Harcsa-ügyről: Megértem Zolit, de én is pofára estem

2010 Európa-bajnok ökölvívója egy 28 perces videóban magyarázta el, miért van neki igaza a legújabb bokszügyben. Szemléztük a lényeget.

Az öttusázó Marosi Ádám szerint nagyjából hasonlóan érezhettek azok a sportolók, akik a keleti országok bojkottja miatt nem utazhattak el a Los Angeles-i olimpiára 1984-ben.

Egyelőre döbbenet van bennem, és utána rögtön a várakozásé a főszerep.

Jelenleg még nem vagyok csapattag, azért dolgoztam Rió óta, hogy ott legyek Tokióban. Amint meglesz a kvalifikációs program, annak szellemében írom felül a felkészülésemet. Így érezhették magukat azok a sportolók is, akiket 1984-ben nem engedtek versenyezni. Akkor politikai döntés született, most a vírus van a háttérben. Itt szerencsére lehet próbálkozni jövőre" - nyilatkozta a 35 éves sportoló.

Jakabos Zsuzsanna: Önző és értelmetlen lenne az olimpia elhalasztásán keseregni

Határozott véleményt formált a 30 éves úszó.

A kardvívó Szilágyi Áron Londonban és Rióban is aranyérmes volt, így a triplázás reményében készült az idei tokiói játékokra. "Arról lehetett hallani, hogy a következő négy hétben lesz döntés, ezért meglepett a NOB mai bejelentése a tekintetben, hogy még nem vártam. Ugyanakkor a sportolók, szurkolók egészségének megőrzése az elsődleges. A NOB ennek szellemében felelősségteljes határozatot hozott, függetlenül attól, hogy a sportolókat ez elég hátrányosan érinti. De ebből a nemzetközi szolidaritásból nekünk is ki kell vennünk a részünket."

Azzal ártottak a legtöbbet az olimpiának, hogy eddig húzták a döntést

Csak remélni lehet, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kommunikációs baklövést követett el és a háttérben készült a halasztásra.

Siklósi Gergely nagy meglepetést okozva megnyerte a párbajtőrözők budapesti világbajnokságát, így az egyik esélyesként várhatta a 2020-as olimpiát. Meglátta a pozitívumot is a kialakult helyzetben.

Alapvetően nem bánom a döntést, jól is jött, mert egészségügyi problémám - bölcsességfogamat vették ki, fájt a térdem is - miatt marad időm a megfelelőbb felkészülésre. Ugyanakkor azt még nem tudhatjuk, hogy a nemzetközi szövetség módosít-e a kvalifikációs rendszeren. Nekem 90 százalékban már van egyéniben kvótám, de a csapatért még küzdenünk kell.

Az egy ideje már Shane Tusup irányításával készülő Szilágyi Liliána számára az országos bajnokság lett volna az egyetlen esély, hogy kedvenc számában, 200 pillangón ott lehessen Tokióban, azonban a járványhelyzet miatt törölték az eseményt, így veszélybe került az egyéni indulása. A halasztás megteremtheti számára a lehetőséget, hogy kvótát szerezzen.

Én úgy gondolom, hogy a legokosabb, a legemberibb és a legsportolóbarátabb döntés született a NOB és a japán rendezők részéről! Örülök neki, mert így talán mindenkinek megadatik az egyforma feltétel és esély a felkészülésre…

Szilágyi Liliána: Ki vagyok én, hogy magamat sirassam a koronavírus miatt?

Az úszás iránt érdeklődőket már jó ideje foglalkoztatja az a kérdés, vajon a nőknél a négy világklasszisunk közül ki képviselheti Magyarországot a tokiói olimpián 200 pillangón? Interjú Szilágyi Liliánával, aki Shane Tusup edző irányításával készül.

A kajakos Kammerer Zoltán esetében az is kérdés volt, hogy 42 évesen folytatja-e még, de számára az a plusz egy év nem jelent gondot. És szerinte most nagyobb gondok is vannak a világban, mint az, hogy lesz-e idén olimpia vagy sem.

Kettős érzés kavarog bennem. Egyrészt várható volt ez a döntés. Mégis olyan, mint amikor előre tudod, hogy rossz dolog fog történni, mégis megdöbbensz amikor megtörténik. A világon momentán nem az a legfontosabb, hogy lesz olimpia idén vagy sem, bár örültem volna, hogyha lett volna, mert az azt jelenteti, hogy helyreállt a rend a világban. 42 éves vagyok, simán rátolom a következőt. Egy év múlva nem fogok kevesebbet tudni, mint idén.

Az olimpia mellett a paralimpiát is elhalasztják egy évvel. Megkerestük ezzel kapcsolatban a világbajnok paraúszót, Illés Fannit:

Igazából mindegy mikor lesz a paralimpia, én becsülettel felkészülök, ahogy eddig is tettem és készen fogok állni. Harcos típus vagyok, és kizárólag a cél lebeg a szemem előtt. Lehetőségként tekintek a következő időszakra.

"Holtan, kézfej és lábak nélkül születtem, mégis itt vagyok"

Illés Fanni világbajnok paraúszó lenyűgöző története születésről, elfogadásról, kudarcról és sikerről.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!