Megállíthatatlannak tűnik a fiatalok külföldre vándorlása, de ebben most már egyre inkább a szüleik is támogatják őket - derül ki egy friss felmérésből.

Felmérést készített az olvasói körében a Családinet.hu, amelyben arra volt kíváncsi, mivel próbálnák meggyőzni a szülők a gyermeküket az itthon maradásról egy esetleges külföldre költözés terve esetén. A több mint 1800 válaszból az derült ki, hogy nagyon kevesen biztatnák itthon maradásra gyermeküket, ha ő úgy döntene, hogy egy idegen országban kezdene új életet.

A válaszadók 99%-a bátran elengedné a fiatal gyermekét a nagyvilágba. Sokan ugyan sajnálnák, ha nem találkozhatnának velük minden nap, de

A válaszadók közül többen már külföldön élnek, így gyermekük egy másik országban kezdte meg a felsőfokú tanulmányait idén ősszel. Egy 2022-es Eduline felmérés szerint ez a szám tavaly közel 17 ezer fő volt, valószínűleg az idei évben még tovább emelkedett.

A legtöbb válaszadó azzal indokolta döntését, hogy jobb és minőségibb életet szeretne biztosítani a gyermekeinek a közeljövőben. Ha ehhez az kell, hogy ő vagy esetlegesen az egész család elhagyja Magyarországot, akkor könnyek között ugyan, de megtenné.

2023. májusában adott hírt a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete arról, miszerint

Tisztában vannak a külföldi élet nehézségeivel, valamint azzal is, hogy a honvággyal rendkívül nehéz megbirkózni, azonban minden válaszadó szülő arra biztatta gyermekét, hogy lásson világot, próbálja ki, milyen az élet távol az otthon melegétől. Rengeteg hozzászóló biztosította a már kint lévő, vagy éppen utazni készülő gyermekét arról, hogy várja haza.

A magyar kormány az utóbbi évek során több programot is indított azért, hogy a külföldön tanuló vagy dolgozó fiatalokat hazacsábítsa. Egyik ilyen a "Gyere haza, fiatal!", mely 2016-ban indult. Céljuk az volt, hogy az Egyesült Királyság területéről többen is hazaköltözzenek, és itthon vállaljanak munkát. Mindössze 105 olyan fiatal volt, aki valóban hazaköltözött a felhívás hatására, ám mivel sokkal nagyobb tömegre számítottak, lefújták a programot. Azóta több nagyvárosban, például Nyíregyházán is indítottak hasonló kezdeményezést, de az elvándorlási kedv nem csökkent ezek hatására sem.

A Családinet reprezentatív felméréséből is jól látszik, hogy a külföldre költözési kedv egyáltalán nem csökkent. Hiába érkeznek hazánkba a nagyvállalatok, több világcég is gyárat, központot épít Magyarországon, csökkentették az elmúlt években a fiatalok közterheit is, úgy tűnik, ez sem elég ahhoz, hogy itt képzeljék el a jövőjüket.

Kérdés, hogy milyen egyéb intézkedések kellenének ahhoz, hogy a fiatalok inkább itthon maradjanak a határon túlra való költözés helyett.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!