A Washington Post úgy tudja, hogy fiatal, rasszista fegyverrajongó férfi lehet a szivárogtató. Egyelőre senki nem tudja, hol lehet az OG néven ismert férfi. A szivárogtatás egy kis létszámú Discord-csatornán zajlott tavaly óta.


A Pentagon több száz titkos dokumentumának kiszivárogtatásáért felelőse egy fiatal, rasszista fegyverrajongó férfi lehet, aki korábban egy katonai bázison dolgozott, írja a Washington Post. Az interneten "OG" néven ismert férfi állítólag egy online csevegőcsoport két tucat tagjának akart ezzel imponálni, akik közül az egyik tizenéves adott interjút a lapnak.

A Thug Shaker Central nevű csoportot még 2020-ban hozták létre a Discordon, ennek a vezetője volt OG. A férfi társainak azt mondta, hogy egy olyan katonai bázison dolgozik, ahol munkája nagy mennyiségű titkos információ megtekintésével jár. Az állítólagos szivárogtató tavaly óta a szerver "Bear vs. Pig" (Medve vs. disznó) névre keresztelt csatornáján tette közzé a dokumentumokat, utalva ezzel egyszerre az ukrajnai háborúra, és egy online terjedő videóra, melyen disznók harcolnak egy fekete medvével.

A Washington Postnak nyilatkozó tizenéves csoporttag szerint OG „sötét képet alkotott a kormányról”, amit elnyomó erőként ábrázolt, különösképpen a bűnüldöző és a hírszerző szerveket. A férfi a csoport tagjainak „kormányzati túlkapásokról” szónokolt.

A lap szerint a beszélgetés során elhangzottakat a csoport más tagjai névtelenül megerősítették, és összesen 300 fényképet láttak a titkos dokumentumokról. Ez a háromszorosa annak a számnak, mint amennyiről korábban azt hitték, hogy napvilágra került. A Washington Post szerint a történtek ellenére a tinédzsert szerda estig még nem hallgatták ki a szövetségi bűnüldöző hatóságok, ahogy OG jelenlegi tartózkodási helye is ismeretlen.

A lapnak nyilatkozó fiatal szerint a szivárogtató „tisztában van azzal, hogy mi történik, és milyen következményekkel járhat”, ugyanakkor fogalma sincs „hogyan oldja meg ezt a helyzetet”. A csoporttársainak küldött utolsó üzenetében a a zaklatottnak tűnő OG arra kérte őket, hogy „hallgassanak, és töröljenek minden olyan információt, mely esetleg rá vonatkozik”, beleértve a titkos dokumentumok másolatait is.

A Thug Shaker Centralon történt kiszivárogtatások eredetéről először vasárnap számolt be a Bellingcat oknyomozó újságíró csoport, amely interjút is készített ugyanezzel a 18 év alatti taggal.

A kiszivárgott dokumentumok titkos információkat tartalmaznak Ukrajna tavaszra tervezett ellentámadásáról, az Egyesült Államok kémkedéséről olyan szövetségesek, mint Ukrajna, Dél-Korea és Izrael után, valamint a Washington és szövetségesei közötti feszültségekről Kijev felfegyverzése miatt.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!