Ráadásul a népszámlálási adatokban a szivárványcsaládok egy része nem is jelenik meg. Csak azok szerepelnek benne, akik egy háztartásban élnek.


Több mint háromszorosára emelkedett a magyar szivárványcsaládok száma az elmúlt években, írja az RTL.hu a KSH adatai alapján. A tavalyi népszámlálás során 10 030 azonos nemű élettársi kapcsolatot vettek számba, a szivárványcsaládok pedig összesen 4125 kisgyereket nevelnek.

A portál megjegyzi, hogy népszámlálást tízévente tartanak, a köztes időszakban pedig úgynevezett mikrocenzus elkészítésével frissítik az adatokat. A legutóbbi, 2016-os mikrocenzusban 681 kisgyereket nevelő, azonos nemű párt írtak össze. 2022-ben viszont már 2183 azonos nemű pár nyilatkozott arról, hogy kiskorú gyereke vagy gyerekei vannak.

„A népszámlálási kérdőív arra ad lehetőséget, hogy megállapítsuk, hány fő van, aki bejegyzett élettársi családi állapotú, illetve hogy hányan voltak azok a személyek, akik egy háztartásban élnek, azonos neműek, és élettársi viszonyt adtak meg” – válaszolta a KSH a lap kérdésére, ami azt jelenti, hogy a szivárványcsaládok egy része nem is jelenik meg a statisztikákban.

„Felnőtt egy olyan generáció, amely sokkal szabadabban gondolkodik, és ezért a gyerekvállalásra is nyitottabb, keresi a lehetőségeit. Ez egyébként látszik a bejegyzett élettársi kapcsolatok számának növekedésén is, ami rekordmagas volt a 2022-es évben” - reagált az adatokra a Szivárványcsaládokért Alapítvány. A civil szervezet megjegyezte, hogy az emberek sokkal elfogadóbbak, mint azt gondolnánk. Ez derült ki egy nemrég készült kutatásból is, mely szerint a magyar társadalom több mint fele gondolja úgy, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jó szülők, mint a heteroszexuális társaik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!