A bíróság szerint a név kiejtése és írásmódja miatt a gyerek később nevetség tárgyává válhatna.


Egy brazil bíróság megtiltotta egy párnak, hogy újszülött fiukat Piyének nevezzék el. Arra hivatkoztak, hogy a név kiejtése nagyon hasonlít a „plié” szóhoz, ami egy balettlépés neve portugálul, így szerintük a név későbbi zaklatások forrása lehetne – írja a Daily Mail.

Catarina és Danillo Prímola azért választották ezt a nevet, hogy tisztelegjenek Piyé, az első fekete egyiptomi fáraó előtt, aki 30 évig uralkodott Egyiptomban, és hozzájárult a 25. dinasztia megalapításához. A névről akkor döntöttek, amikor megihletődtek a 2023-as a Rio de Janeiró-i karneválon.

A bíróság úgy érvelt, hogy a név kiejtése és írásmódja miatt a gyermek később nevetség tárgyává válhatna, és így megaláztatásnak lenne kitéve. Az ítélet következményeként a pár késve tudta beadatni újszülöttjüknek a kötelező oltásokat és elvégeztetni a szűrő vizsgálatokat.

Végül a bíróság felülbírálta korábbi döntését, és engedélyezte a Piyé név használatát. A Prímola család számára Piyé, a núbiai harcos, aki Kr. e. 744-ben meghódította Egyiptomot, majd az első fekete fáraó lett, egy szimbolikus alak, akinek neve erőt és büszkeséget hordoz, így bizonyára a név viselője is hasonló kvalitásokkal lesz felruházva.

Ez az eset nem az első, amikor egy bíróság nem engedélyezett a családnak névhasználatot. 2013-ban egy tennessee-i bíró megváltoztatta egy gyermek Messiás nevét Martinra, arra hivatkozva, hogy a név túlságosan vallási töltetű, míg Franciaországban bíróságok olyan neveket utasítottak el, mint Nutella és Vilmos herceg, mert azok gúnyolódásra adhatnak okot.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!