Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A szerda esti dunai hajóbaleset következtében elsüllyedt hajótestet az eddigi merülések során - a körülményekre tekintettel - nem lehetett megközelíteni.

"Rettenetesek a körülmények a víz alatt, ipari búvárok és katasztrófavédelmi búvárok merülnek csak ilyen körülmények között" - mondta Kovács Gábor, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület búvárja, aki elsőként merült csütörtökön a Dunában elsüllyedt Hableányhoz.

Kovács Gábor elmondta, mindenki azon gondolkozik most, hogy megy le egy búvár ilyenkor. Ők megpróbálták, hiszen meg kell tenni, amit mégsem lehet megtenni, idézi szavait a 24.hu.

"Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látás távolság van" - magyarázta a búvár az M1 aktuális csatorna riporterének.

Most azon dolgoznak, hogy leárnyékolják a hajó előtti szakaszt, hogy a búvár be tudjon jutni a hajótestbe.

Ezt már olvastad? Megszólaltak a dunai hajóbaleset túlélői

Az M1 riportere azt is megkérdezte, milyen együtt dolgozni az Ausztriából és Dél-Koreából érkezett búvárokkal.

"Az osztrák kollégák azt mondták, ebbe a vízbe nagyon nem mennek be. Nézték a felszerelésünket, értenek hozzá, de ez a körülmény nekik picit terhelő. A koreaiak itt voltak, ők nem ismerik ezt a nehéz búvárfelszereléses rendszert. Van egy másik rendszerünk, a fél nehéz búvárfelszerelés, abban talán megpróbálják, megmérettetik magukat. Minden búvár arra törekszik, hogy segítse egymást és hogy megkezdjük a mentést." - mondta.

Ezt már olvastad? A hajómérnök is megdöbbent a Hableány tragédiáján: 7 másodperc alatt süllyedt el


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!