Nem vonult be büntetése letöltésére Porkoláb Zsolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) volt főtisztje, aki ellen elfogatóparancsot adott ki a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja

A hírt a Magyar Nemzet írta meg.

Porkoláb Zsoltot és Labanc Ferencet, a BRFK egykori főnyomozóját 2019 januárjában 3-3 év börtönre ítélték másodfokon befolyással üzérkedés és önbíráskodás kísérlete miatt.

Porkoláb börtönbehívója június közepén érkezett meg, a volt főtiszt azonban megszökött.

A fejvadászok szerint azonban előbb-utóbb fel kell bukkannia, miután súlyos cukorbeteg, és gyógyszerekre van szüksége a folyamatos kezeléshez. "Úgy tudjuk, speciális és meglehetősen költséges gyógyszerekről van szó, amelyekhez csak orvos által felírt recepttel lehet hozzájutni. Ezen a vonalon pedig akkor is megtalálják, ha álnéven bújt meg valahol Magyarországon" - írja a Magyar Nemzet.

A szintén három évre ítélt Labanc Ferenc volt főnyomozó felülvizsgálati kérelmének elbírálására és a börtönbehívóra vár. Labanc a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy be fog vonulni és megkezdi a büntetése letöltését.

A vádirat és az ítélet szerint Porkoláb és Labanc érdekeltségébe tartozott egy magánnyomozásra és követelésbehajtásra szakosodott vállalkozás.

Az ügyfeleiknek azt állították, rendőri múltjuk révén a különböző adóhatósági és büntetőeljárások nem nyilvános adataihoz is hozzájuthatnak, illetve az eljárásokat befolyásolni is tudják. Az adatokat azonban már nem szerezték meg, a sikerdíjat viszont eltették.

A vádlottak álláspontja szerint a pécsi Elcoteq Kft. felszámolása kapcsán kerültek kapcsolatba egy Susan Cassidy nevű nővel, aki a kft. telefongyártó automatasorait akarta megvenni, és azt a megbízást adta, hogy a magánnyomozó cég készítsen környezettanulmányt az eladókról, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy „valamit trükköznek majd a tranzakció során”.

Ötvenezer euró munkadíjban és 440 ezer angol font sikerdíjban állapodtak meg - Labanc Ferenc állítása szerint több mint félszáz kamionnyi gépsorról volt szó, a vevő el is indított másfél millió eurónyi utalást az eladóknak, ám azt leállította. Az eladók azonban csak annyit láttak, hogy elindult az utalás, a leállítást csak napokkal később fedezték fel. Ekkor az utolsó kamiont fel is tartóztatták.

Susan Cassidynek egyeztetnie kellett az eladókkal, Labancékat is meghívta, majd felajánlotta nekik, hogy töltsenek el családjukkal néhány napot nála, az ő költségén Angliában, ahol rendezik a számlát is. Labancék állításuk szerint kiutaztak, vitték magukkal cégük számlatömbjét is, a nő viszont közölte velük, hogy nem tudja kifizetni a teljes sikerdíjat, azt majd akkor rendezi, ha a gépsorokat eladta Németországban. Végül csak 22 ezer fontot kaptak.

A BRFK két volt főtisztjét 2014 ­augusztusában a Terrorelhárítási ­Központ kommandósainak közreműködésével fogták el a nyomozó ügyészek.