A Területi Választási bizottság Szabó Tamás fideszes jelölt - a várost 2010 óta vezető polgármester - óvásának helyt adott, így a múlt vasárnapi eredményeket megsemmisítették, és új választást írtak ki november 10-re.

A jobbikos Budai Lóránt az egyesült ellenzék színeiben indulva 14 szavazat különbséggel nyerte el a polgármesteri címet múlt vasárnap. A képviselő-testületbe 7 fideszes és a 1 Fidesz-közeli szélsőjobbos Mi Hazánk-képviselő jutott be, illetve a Közösen Jászberényért Egyesületnéven induló ellenzékből 6-an.

A területi választási bizottság határozata nem tiszta, de annyi kiderül belőle, hogy a helyi Idősek Otthonában történhetett olyan probléma, ami az eredményt befolyásolhatta - írja a 444.hu.

Budai a döntésre így reagált Facebook oldalán:

"A KOHOLT VÁD IS BŰNCSELEKMÉNY

Kedves jászberényi barátaim! Mint arról már bizonyára értesültetek, a Fidesz óvást nyújtott be, melyben választási csalással vádol bennünket és új választások kiírását kezdeményezi. Ebből is látszik, hogy a kormány nem tiszteli a nép akaratát, nekik csak a pénz és a hatalom számít.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: minden törvényes eszközt megragadunk, hogy megtámadjuk ezt a nyilvánvalóan hazug határozatot. Amennyiben pedig valóban új választások lesznek, mindent megteszünk, hogy még nagyobb arányú győzelmet arassunk a kiskirályok felett, ahogyan azt 2014-ben, Ózdon tettük."

Korábban Budai posztolt arról, hogy az iratok megsemmisítésére utaló jeleket, papírfecnikkel teletömött zsákokat talált.

Az Alfahír telefonon beszélt Budaival, aki azt nyilatkozta, hogy hamis okok is szerepelnek a határozatban, például hogy a jelöltek a választókörökben tartózkodtak a választás ideje alatt- Budai ezt a vádat cáfolta. Valóban jártak a szavazókörök környékén, de nem mentek be, csak kihívták szavazatszámláló delegáltjaikat, hogy megkérdezzék minden rendben megy-e, és esetleg szükségük van e valamire, mint mondjuk étel.

Budai Lóránt azt mondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen, de ha nem sikerülne, akkor a legnagyobb erőiket fogják mozgósítani november 10-én.