Átlagosan 20 milliót nem kell kifizetnie nyugdíjként a járulékokból befolyt összegből egy emberre vetítve az államnak. 84 évig kell élnünk, hogy pozitívba forduljon a mérleg.


Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály nem igaz az, hogy a nyugdíjkassza nem bírja már a kiadásokat. Úgy számol, hogy nagy átlagban több a befizetés, mint amennyit nyugdíjra költenek.

A 24.hu szerint havonta mintegy 478 milliárd forint a költségvetés nyugdíjcélú bevétele, az öregségi nyugdíjak ebből mintegy 415 milliárd forint kiadást jelentenek, ez azt jelenti, hogy havi 63 milliárd forinttal több a nyugdíjcélú bevétel, mint a kiadás. Ha az összes nyugdíjszerű ellátást is ebből a bevételből fizetik, akkor is csak 463 milliárd forint a havi kiadás, vagyis 15 milliárd forint marad az államnál.

Ebből mindössze 26,6 millió forint lehet, amennyit mai értéken átlagban visszakaphatnak a nyugdíjasok, vagyis mintegy 20 millió forintos mínuszban vannak.

Ha átlagnyugdíjat veszük, felmerül a kérdés, hogy meddig kell élnünk, hogy ne veszítsünk.

A számok azt mutatják, hogy a nyugdíjasok több mint 88 százaléka kevesebbet kaphatott nyugdíjként, mint amennyi befolyt utána az állami költségvetésbe.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!