Méltatlannak érzem ezt a helyzetet. Nem érdemeltem azt, hogy megalázzanak, hogy lejárassanak

- így summázza Gyekiczki András jogász a 24.hu-nak azt a pár évet, amit most egy jogerős bírósági ítélet lezárt. És aminek értelmében neki kell fizetnie 6 millió forintot a pápai önkormányzatnak annak dacára, hogy komoly és kedvező visszhangot kiváltó kiállítást rendezett a fideszes vezetésű városban.

Az elején mindenki boldog

Gyekiczki mintegy húsz évet élt Pápán, ennek is köszönhető, hogy 2010 körül a város, a második világháború alatt elhurcolt zsidó lakosainak életével kezdett mélyebben foglalkozni. Egy 2006-ban látott varsói kiállítás érintette meg annyira, hogy kutatómunkába kezdett, és "egykori pápai lakosok élettörténetei után nyomozva nekiállt elolvasni a levéltári iratokat Győrben, Veszprémben, Budapesten és Pápán, illetve a korabeli újságokat" - olvasható a Magyar Narancs másfél évvel ezelőtti cikkében, amely részletesen bemutatta az önkormányzat és Gyekiczki között jól induló, aztán totálisan elmérgesedő viszonyt.

Fotó: Gyekiczki András

Ezt a többéves folyamatot vázlatosan így nézett ki:

  • Politikai múlt

    Gyekiczki András a rendszerváltáskor még a Fideszben mozgolódott, majd a '90-es években SZDSZ-hez csatlakozott, ahol Kuncze Gábor belügyminiszter, 2006 után pedig Demszky Gábor főpolgármester kabinetfőnöke lett. Közte, 2002 után elnökhelyettesként dolgozott a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalban.

    2012-ben Gyekiczki Rajk László építésszel közösen elkészítette az Elfeledett szomszédaink című kiállítást. Ez Pápa mintegy há­rom­ezer zsidó lakosáról emlékezett meg, akiket a második világháború során hurcoltak el, és akik közül csupán néhány százan tértek vissza.

  • Fotók, írásos dokumentumok alapján elevenedtek a pápai zsinagógában meg a néha pápaiak mindennapjai.
  • A kiállítást három hónap alatt nagyjából nyolcezren látták, később bemutatták később a fővárosi Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, és Los Angelesbe és Washingtonba is eljutott. A pozitív visszhangot és jelentős szakmai elismerést kiváltó kiállítással a város fideszes polgármestere, Áldozó Tamás is nagyon elégedett volt.
  • Gyekiczki és az önkormányzat ezután egy állandó kiállítás elkészítésében állapodott meg, amely az elsőn alapult volna, de azt további kutatómunkával kibővítette volna.
  • Ehhez Pápa kapott egy 18 millió forintos minisztériumi (Emmi) támogatást, és 2014-ben Gyekiczki és az önkormányzat szerződést kötött.
  • 2015 áprilisában Gyekiczki leadta a kiállítási anyagot, majd később az önkormányzat "kiegészítő" kéréseit is teljesítette. 2015 nyarán úgy tűnt, nincs vitás kérdés a felek közt: Gyekiczki teljesítette a szerződésben vállaltakat, az önkormányzat pedig megkapta a kért anyagot.
  • 2015 őszén Gyekiczki egy bírósági idézést kapott. Az önkormányzat határidő be nem tartása, azaz késés miatt beperelte, hogy kötbér fizetésére kötelezze.

Gyűjtés indult az ítélet után

Ez a bírósági procedúra zárult le jogerősen a múlt hónapban, miután az idén tavaszi első fokú ítélet után Gyekiczki eredménytelenül fellebbezett. Gyekiczki pár napja a Facebook-oldalán számolt be az esetről, ahol idézett az immár jogerős ítéletből is: "4 646 850 forint tőkét és ennek 2015. június 22-től a kifizetés napjáig járó, a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző napon érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű késedelmi kamatát, valamint 232 340 forint perköltséget" kell kifizetnie 15 napon belül.

A teljes összeg így lett mindennel (kötbér, kamat, perköltség, illetékek) együtt végül

5 millió 980 ezer 407 forint.

Gyekiczki most azt mondja a 24.hu-nak:

Az önkormányzat vitatott egy határidőt, azt állítva, hogy én késtem. Szeretném leszögezni, hogy ezt a hivatal megteheti. Ehhez joga van, bár én állítom, hogy betartottam azt, és időben teljesítettem a vállalást. Ezt eddig két bíróság is másképp látta, szerintem teljesen helytelenül, rossz ítéletet hozva. Azt viszont megmagyarázhatatlannak, érthetetlennek és védhetetlennek tartom, hogy ez alatt a négy év alatt a pápai önkormányzat a leadott kiállítási anyagot elszabotálta, azt nem tette látogathatóvá, noha én ezt mindennek ellenére engedélyeztem.

Közösségi oldalán Gyekiczki megadott egy bankszámlaszámot, ahova a büntetés kifizetésére hozzájárulást, és támogatást kért. "Pár nap alatt közel 3 millió forint jött össze, ami megható, és ez a szolidaritás hatalmas energiát ad nekem most" - mondja Gyekiczki.

Fotó: Gyekiczki András

Aki egyébként a Kúriához készül fordulni a másodfokú ítélet miatt, jóllehet a hatmilliós összeget ennek ellenére be kell fizetnie november végéig, ugyanis a felülvizsgálati kérelem ebben az esetben nem bír halasztó hatállyal. Mint mondja,

Szeretném mielőbb kifizetni a teljes összeget, mert nem szeretném, ha végrehajtók jönnének az otthonomba.

Reagál a polgármester

Az ügyben kerestük a pápai önkormányzatot is, Áldozó Tamás polgármester az alábbi közleményt küldte el lapunknak:

"Pápa Város Önkormányzata és a Leviathan Bt. 2014. szeptember 28-án kötött szerződést az Elfeledett szomszédaink című kiállítás kibővített változatának a felhasználására. A kötbérre és annak mértékére vonatkozó kikötéseket is tartalmazó szerződéstervezet a Leviathan Bt. (Gyekiczki cége - a szerk.) jogi képviselője szerkesztette. Az önkormányzat nevében ezt a szerződést írtam alá és ennek a teljesítését vártuk el a vállalkozótól. A késedelmes teljesítés miatt az önkormányzat a Leviathan Bt. jogi képviselője által szerkesztett szerződésben szereplő kötbér megfizetésére szólította fel a vállalkozót, amit ő megtagadott. A kötbérigényünket a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megalapozottnak találta és annak megfizetésére kötelezte a Leviathan Bt.-t és Gyekiczki Andrást. A kötbér a késedelmes teljesítés esetére szolgáló átalánykártérítés. A polgármester az önkormányzatot megillető követelésről jogszerűen nem mondhat le; a kötbér ebben az esetben a város polgárait megillető közpénz, aminek a város számláin és nem a vállalkozó zsebében van a helye. Az önkormányzat egyébként a szerződésből következő kötelezettségét, a vállalkozói díj (15 159 038 Ft) megfizetését határidőben teljesítette."

Arra nem kaptunk választ, hogy az önkormányzatot az eset kapcsán érte-e kár, és hogy a leadott anyag valamikor megtekinthető lesz-e.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!