Faceboon tette közzé újévi beszédét az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Cornstein.


Ambassador Cornstein's New Year Remarks

Please join us in welcoming 2020 together with U.S. Ambassador David Cornstein! Watch and listen as he recounts the broad range of accomplishments we achieved in the U.S.-Hungarian bilateral relationship in 2019, and welcomes the challenges and opportunities of 2020 as we work to further strengthen the relationship. As the Ambassador says, "I am confident that 2020 will be a meaningful year, and I look forward to working together with the people of Hungary as partners in pursuit of an even stronger alliance."Köszöntsétek velünk és David Cornstein nagykövettel a 2020-as évet! Hallgassátok meg nagykövetünk gondolatait a 2019-ben az amerikai-magyar kapcsolatok számos területén elért eredményekről, és arról, milyen kihívásokat és új lehetőségeket tartogat 2020, amely során továbbra is közösen dolgozunk majd a kétoldalú kapcsolatok erősítésén. Cornstein nagykövet szavaival élve: "(…) meggyőződésem, hogy 2020 jelentőségteljes év lesz, és izgatottan várom, hogy továbbra is együtt dolgozhassam a magyar emberekkel, partnereinkkel, egy még erősebb szövetség érdekében."

Közzétette: US Embassy Budapest - 2020. január 2., csütörtök

A nyolcperces videóban a nagykövet előbb hosszan beszélt a két ország közti sikerekről, később azonban a vitás pontokról is szót ejtett.

A politikai kapcsolatokban sikerként említette meg Mike Pompeo februári látogatását, valamint azt, hogy Donald Trump májusban a Fehér Házban fogadta Orbán Viktort. Cornstein leszögezte: nagyra értékelik, hogy Magyarország - egy évvel miután az USA Jeruzsálembe költöztette a nagykövetségét -diplomáciai képviseletet nyitott a városban, az európai országok közül elsőként. Cornstein szerint a kereskedelmi forgalom a két ország között tavaly 5,3 milliárd dollár volt és az amerikai cégek 105 ezer embernek adnak munkát Magyarországon. A nagykövet ezenkívül hosszan beszélt arról, hogy mennyi magyar diák tanul az Egyesült Államokban, valamint hogy mennyi magyar utazik az USA-ba. Magyar cégvezetők júniusi amerikai látogatását is pozitívan értékelte a nagykövet, ahogy az amerikaiak novemberi Franchise Misszóját is.

A nézeteltérések kapcsán azonban kifejtette az amerikai nagykövet:

  • dolgozni kell az Oroszországból és a Kínából érkező fenyegetések ellene
  • Amerika erőfeszítéseket kész tenni azért, hogy Magyarország energiaforrásai diverzifikáltabbak legyenek, így az ország kevésbé függjön az orosz gáztól
  • továbbá kifejtette azt is, hogy szeretnék, ha Magyarország az orosz agresszióval sújtott Ukrajna mellé állna.

Mindebből elég egyértelműen kiderült az, hogy a pozitív összkép ellenére az amerikai kormányzatnak Orbán oroszbarát politikájával van gondja, és ezen szeretne változtatni ebben már ebben az évben is.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a budapesti amerikai nagykövetségen 2018. december 6-án. Orbán Viktor az amerikai nagykövetségen megnyitott részvétnyilvánító könyvben tett bejegyzéssel rótta le kegyeletét George H. W. Bush volt amerikai elnök emléke előtt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!