Elemzőjük többek között arról ír, az alapvető élelmiszerek árának maximalizálása más, „helyettesítő” termékek árát emelte meg irreálisan.


Komoly, vádiratnak is beillő írás jelent meg a hétvégén a Magyar Nemzeti Bank blogján egyik vezető elemzőjük, Balatoni András tollából. Az Ársapkák és infláció: mit üzen a múlt és mit mutat a jelen? című tanulmányban (amit a 444 is szemlézett) arról írnak, hogy a kormány rossz döntései hogyan járultak hozzá, hogy jelenleg hazánkban a legmagasabb az infláció egész Európában.

Az írás első fele hosszan foglalkozik az alapvető élelmiszereknél alkalmazott ársapkákkal, felhívva a figyelmet egy 1970-es évekbeli amerikai kísérletre, ami szintén kudarccal végződött. Rámutat arra, hogy az árak maximalizálásával az úgynevezett helyettesítő termékek ára nő meg irreálisan. Példaként említi, hogy a kristálycukor ugyan ársapkás, de a porcukor 222 százalékkal drágult február óta. A sima liszt ársapkás, de a rétesliszt 146 százalékkal, míg az étolajat kiváltó sertészsír 215 százalékkal drágult. A hatósági áras sertéscombhoz hasonló karaj 152 százalékkal lett drágább. A csirkecemell ársapkás, de a szabadáras csirkecomb 167, míg a pulykamell 180 százalékkal drágult.

– áll a tanulmányban az egyértelmű konklúzió.

„Az ársapka által nem érintett termékeknél bekövetkezett áremelkedés kioltotta az 1,2 százalékpontos technikaiinfláció-csökkentő hatását az intézkedésnek” – teszi hozzá a szerző.

Az írás – és a cikk – azt is megemlíti, hogy végső soron az élelmiszerárak Magyarországon emelkednek a legnagyobb mértékben Európában, miközben egyes feldolgozott termékek az ellátási zavarok miatt versenyhátrányt szenvednek el a külföldiekhez képest.

Balatoni András az üzemagyagárak maximalizálásáról is ír. Mint olvashatjuk, a BRENT ára a nemzetközi piacokon 2021 november 14-én, az ársapka bevezetése előtti napon, literenként 166 forint volt, míg az ársapka kivezetésekor, december 9-én, 193 forint. Azaz 27 forinttal lett drágább az olaj.

A dízelnél még nagyobb az emelkedés, 181 forinttal lett drágább egy liter, mint tavaly november közepén volt. A nagyobb drágulást a magasabb áfa, az egyéb költségek és az adók emelése okozta.

Korábban mi is írtunk róla, hogy az üzemanyag ársapkáját a kormány decemberben megszüntette, míg az élelmiszerekét áprilisig meghosszabbította.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!