A jegybankelnök kritizálta az ársapkákat, fájónak nevezte, hogy elmaradt az oktatás reformja, és szerinte nincsenek világos, mérhető céljai a gazdaságpolitikának.


Kemény kritikát fogalmazott meg Matolcsy György a kormánnyal szemben. A Portfolió tudósítása szerint a jegybank elnöke az Országgyűlésben tartott beszédében többek között azt mondta, hogy a kormányzatnak nincs célja a következő 10 évre, kritizálta az árstopokat és szerinte több ország is lehagyott minket fejlettségben.

Matolcsy György nem először kritizálja a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit. Legutóbb tavaly decemberben az országgyűlés gazdasági bizottsága előtt az MNB elnöke arról beszélt, hogy „Magyarország válságközeli helyzetben van”, illetve, hogy „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”.

A jegybank elnök szerdán az Országgyűlésben tartott beszédet az MNB beszámolójának apropójaként.

Matolcsy a költségvetési folyamatok kapcsán kifejtette, hogy

Azt is hozzátette, hogy a kamatkiadások jövőre a GDP 4,6 százalékára nőnek, ez pedig szerinte „csapdahelyzet”.

A jegybankelnök úgy látja, hogy az élelmiszer-ársapkák csak rontották a helyzetet, 3-4 százalékpontot adtak az inflációhoz, az élelmiszeripar termelékenysége pedig a második legalacsonyabb az EU-ban.

- mondta Matolcsy György.

Az MNB elnöke úgy fogalmazott, hogy a 2010-es évek fantasztikus eredményei mellett több hibát elkövettünk, ami utolért minket. Szerinte már a háború, a szankciók, a Brüsszellel való csatározások előtt volt egy negatív gazdaságpolitikai fordulat. Itt a költségvetési hiányt emelte ki, amit szerinte „nem kellett volna elereszteni”.

Matolcsy szerint 2021-ben tévesztettünk utat, és ez 2022-ben is fennmaradt. Tíz következtetést kell levonnunk az előző évtized sikereiből és elszalasztott reformjaiból - ezeket azonban idő hiányában végül nem sorolta fel a jegybank elnöke. A „nagy műhibák” közül azonban kettőt megnevezett: a költségvetés elengedését és az ársapkák bevezetését.

Az MNB-elnök azt is megosztotta, hogy Orbán Viktor egy személyes beszélgetésen úgy fogalmazott: „ha merek, veszítek”. Matolcsy szerint azonban ez nem igaz, „aki nem mer, már veszített”.

A decemberben megfogalmazott kritikája után a Világgazdaság arról írt, hogy Matolcsy személyes sértettség miatt szállhatott bele a kormány gazdaságpolitikájába. A jegybankelnök így most arra is kitért, hogy miért fogalmazza meg a kritikáját.

- mondta Matolcsy.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!