Az eutanáziáért küzdő alkotmányjogász 47 éves volt.


Szombat este elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász, aki élete utolsó éveiben az ALS nevű gyógyíthatatlan betegségben szenvedett – közölte a Facebookon testvére.

– írta Karsai Péter.

A korábban is országosan ismert Karsai Dániel 2021 júliusában észlelte betegsége első tüneteit, és 2022 augusztusában diagnosztizálták nála az amiotrófiás laterálszklerózist (ALS). Ebben a betegségben az izmok fokozatosan épülnek le, miközben a beteg mindvégig tudatánál marad, ami élete legvégén aránytalanul nagy szenvedéssel jár. Karsai ezért küzdött az eutanázia, azaz a kegyes vagy méltó halál jogáért a hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvedők esetében.

Kérését a kormányzat legtöbbször meg sem hallgatta, de azok a kormánypárti politikusok (így például Gulyás Gergely vagy Sulyok Tamás), akik hajlandóak voltak találkozni vele, egyértelművé tették, hogy elvi okokból nem támogatják az eutanázia kérdését.

Karsai ezután pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán és népszavazást is kezdeményezett. A strasbourgi bíróság végül szeptemberben utasította el a kérelmét.

Az alkotmányjogász 2023-ban megkapta a Magyar Hang, az RTL és a HVG Az Év Embere díját, a Magyar Civil Becsületrendet, 2024-ben pedig Wesley-díjjal, Radnóti Miklós antirasszista díjjal, Pro Urbe Budapest díjjal és a SZABAD-díj közönségdíjával tüntették ki.

Karsai Dániel 47 éves volt.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!