Három cikluson át töltötte be az Európai Bizottság elnöki posztját, mindenkinél hosszabb ideig. Segített létrehozni az egységes piacot, és az euró alapjait is lefektette.


98 éves korában elhunyt az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jacques Delors – akit a modern EU építészének neveznek – jelentette be a lánya. Martine Aubry azt mondta, hogy álmában halt meg szerda reggel párizsi otthonában - írta a BBC.

Segített létrehozni az egységes piacot, amely lehetővé teszi az emberek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását a blokkon belül.

Három cikluson át töltötte be az Európai Bizottság elnöki posztját, mindenkinél hosszabb ideig.

Ursula von der Leyen, aki jelenleg tölti be ezt a posztot, azt mondta, hogy "látnok volt, aki erősebbé tette Európánkat".

Az integrációval szemben szkeptikusok számára azonban – különösen az Egyesült Királyságban – a brüsszeli beavatkozás szimbólumának tekintették.

Emmanuel Macron francia elnök "francia sorsú államférfinak" és "Európánk kimeríthetetlen mesterének" méltatta Delors-t, aki 1981-84 között francia pénzügyminiszterként is dolgozott.

"Elkötelezettsége, eszméi és igazságossága mindig inspirálni fognak minket" - mondta. "Tisztelettel köszöntöm munkáját és emlékét, és osztom szerettei fájdalmát."

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!