Negyvenhét éves korában a börtönben vesztette életét Alekszej Navalnij. Az orosz szövetségi büntetésvégrehajtás tájékoztatása szerint egy séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét és meghalt.


Navalnij 2021 januárja óta volt börtönben, mostanáig az egyik legpokolibb intézményben, a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepén tartották fogva. Büntetési tétele 30 és fél év volt, ez a szám még növekedhetett volna, mert a hatóságok újabb eljárást akartak ellene indítani terrorizmus vádjával.

"2024. február 16-án a 3. számú büntetőtelepen A. A. Navalnij elítélt egy séta után rosszul érezte magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Az intézet egészségügyi dolgozói azonnal megérkeztek, és hívták a sürgősségi orvosi csapatot. Minden szükséges újraélesztési intézkedést elvégeztek, de ezek nem hoztak pozitív eredményt. Az orvosok megállapították az elítélt halálát." - áll a Reuters által idézett közleményben.

Januári videóüzenetében arról beszélt, hogy

Navalnij akkor elmondta, Oroszországnak változásra van szüksége. Tisztességes és szabad választások kellenek, a korrupciót és a cenzúrát meg kell szüntetni. Az ország jelenlegi vezetőit „szektásoknak és számkivetetteknek” nevezte.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!