Jim Hines a mexikóvárosi olimpia döntőjében érte el a 9,95 másodperces eredményt, aminél 15 évig senki sem tudott gyorsabban futni.


76 éves korában meghalt a kétszeres olimpiai bajnok Jim Hines, aki elsőként futotta kevesebb, mint 10 másodperc alatt a 100 métert, írja a CNN. Az amerikai sprinter szombaton hunyt el, halálának okát nem közölték.

Végül a szintén amerikai Calvin Smith adta át a múltnak a rekordot, miután 1983-ban 9,93 másodperc alatt sprintelt végig a pályán. A két eredmény között eltelt idő volt eddig a leghosszabb, amikor a 100 méteres világcsúcsot senki sem tudta megdönteni, amióta bevezették az elektronikus időmérést. Az aktuális világcsúcsot Usain Bolt tartja lassan 14 éve: a jamaikai futó 9,58 másodperc alatt ért célba 2009. augusztus 16-án Berlinben.

Hines másik olimpiai aranyérmét is Mexikóvárosban szerezte. A sportoló a 4x100 méteres váltóval állhatott a dobogó tetejére a 38,24 másodperces időnek köszönhetően.

Az atlétikai pályafutását követően Hines profi amerikaifocistának állt, és két évig játszott az NFL-ben is. A sprinter 1969-ben a Miami Dolphins, egy évvel később pedig a Kansas City Chiefs csapatát erősítette.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!