Joumana El Zein Khoury ugyanakkor reméli, hogy az esemény jövőre is visszatérhet Magyarországra. Elmondta azt is, hogy eddig csak az Európai Unión kívüli országok korlátozták a kiállítást.


Ahogy arról korábban beszámoltunk, világszerte téma volt a nagyobb lapokban, hogy azonnali hatállyal eltávolították L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum éléről, miután azt mondta, nem tudják ellenőrizni, hogy 18 éven aluliak látogatják-e az intézmény és a World Press Photo közös kiállítását. Korábban a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra tett panaszt, amiért a fotók között olyan is volt, amely egy fülöp-szigeteki homoszexuális idősotthon mindennapjait mutatta be. Csák János először üzent a főigazgatónak, majd miután ő nem lépett az ügyben, felmentette vezetői tisztsége alól.

A hír eljutott a World Press Photo ügyvezető igazgatójához is, akit teljesen megdöbbentett a politikai balhé és a kirúgás híre.

– nyilatkozta Joumana El Zein Khoury a Népszavának.

Hozzátette, ritkán előfordult, hogy egyes országok hatóságai blokkolták kiállításukat. És természetesen vannak olyan országok (az EU-n kívül), ahol nem kaptak engedélyt a kiállítás bemutatására. Hozzátette: mindig megpróbálják megtalálni a módját annak, hogy kiállításainkat olyan helyekre is eljuttassák, ahol a sajtószabadság nagyobb nyomás alatt áll, mint itt az Európai Unióban, és ebben együttműködnek a helyi hatóságokkal és partnerekkel. Ugyanakkor van egy olyan szabályunk, hogy az éves kiállítást teljes egészében be kell mutatni, és az összes nyertes történetet be kell vonni az éves kiállításba.

A lap felvetésére, hogy mennyire biztos jelenleg a World Press Photo jövője Magyarországon, optimista választ adott. „A 2023-as World Press Photo éves kiállítása olyan különböző helyeken látható, mint Róma, Amszterdam, Bécs, Kijev, Krakkó, Jakarta, Hongkong, Sydney, Mexikóváros és Montréal. Nagyon örülünk, hogy Budapesten is látható, és természetesen reméljük, hogy jövőre is visszatér” – mondta el Joumana El Zein Khoury.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!