A Költségvetési Tanács azt várja, hogy több bevétel érkezik majd a lakosságtól.


Elkészült a Költségvetési Tanács (KT) a rendelettel módosított 2023-as költségvetés véleményezésével – közölte a Portfolio.hu.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi 3,5 százalékos várakozásával szemben a Tanács 3,9 százalékos GPD-arányos hiányt vár. Ha a tervezettnél jobban nő a GDP, a többletet a hiány mérséklésére fordítja a kormány.

A módosított rezsicsökkentés fenntartása az eredetileg tervezett 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelkedik.

A lakossági energiafogyasztást érintő kedvezményes tarifák átlagos fogyasztási szintig történő fenntartására előirányzott összeg a korábbi 600 milliárd forintról 1458,2 milliárd forintra nő. 855 milliárdra emelkedik az állami intézmények, állami vállalatok, önkormányzatok energiaszámla-kompenzációja.

A Költségvetési Tanács szerint a rendelettervezet bevételi és kiadási előirányzatainak teljesíthetősége kockázatot hordoz.

Az új, rendeleti költségvetésről nem tartanak parlamenti vitát, a teljes dokumentumot a közvélemény a Magyar Közlönyből ismerheti majd meg.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!