A nyáron elfogadott 2023-as büdzsét a gazdasági helyzet változása miatt akarják átírni.


Még decemberben módosul a már elfogadott 2023-as költségvetés. Ám ez nem a parlamentben, hanem kormányrendeleti formában várható, mivel az Országgyűlés szerdán befejezte az őszi ülésszakot – erősítette meg a hírt a Pénzügyminisztérium a Világgazdaságnak.

A lap emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor szeptemberben közölte, hogy decemberben alakítják ki a 2023-as költségvetés végleges formáját, amiben már az új családtámogatási intézkedések is benne lesznek.

A korábbi bejelentést a Pénzügyminisztérium is megerősítette. Indoklásuk szerint az átalakításra a megváltozott gazdasági helyzet miatt van szükség, mert az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika egész Európa gazdaságát válságba taszította.

Azt ígérik, hogy a költségvetés továbbra is az elfogadott, legfontosabb irányvonalak mentén készül, így fontos lesz a családok és a nyugdíjasok támogatása, Magyarország biztonsága, valamint a munkahelyek védelme.

Az Országgyűlés szerdán befejezte az idei munkáját, és majd februárban ül össze újra. Így

– jegyzi meg a portál, hozzátéve, hogy a részletek majd a Magyar Közlönyből derülhetnek ki.

A nyáron elfogadott 2023-as büdzsé, amelyre a kormány a rezsi- és a honvédelem költségvetéseként hivatkozott:

• 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel,

• 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal,

• a bruttó hazai termék – a 2022 végén várható 76,1-ről – 73,8 százalékára csökkenő államadóssággal és

• 5,2 százalékos inflációval számol.

Azóta a gazdasági helyzet megváltozott, így jövőre már 15 százalék körülire inflációval számol a kormány, ehhez pedig 1-1,5 százalékos GDP-növekedést jósolnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!