Helyi szakemberek úgy vélik, az autóközlekedés csökkentése, a táplálkozás megváltoztatása és a vásárlási szokások módosítása mind fontos tényező, hogy visszaszorítsák Egyesült Királyság üvegházgáz-kibocsátását 2050-ig.

Az ország tervei szerint a 21. század közepére drasztikusan változásokat kell hozni a klímaváltozás lassításához

- közli a BBC.

Sir Ian Boyd, a St. Andrew Egyetem munkatársa szerint a legtöbb ember nem tudja elképzelni, milyen mértékű változtatásokat kell bevezetni, amennyiben zéró kibocsátási szintet akarunk elérni. A tudós azt mondta, a fogyasztási szokások módosításán van a hangsúly, amiben a technológia nagy segítség lehet. Emellett megemlítette, hogy erős politikai vezetés is szükséges a célok eléréséhez.

Így léphetnénk a klímaváltozás torkára

Felére csökkenthetnénk a metán és a nitrogén-oxid kibocsátását, de ahhoz meg kell változnunk.

A szén-dioxid-kibocsátást a jelenlegi negyedénél is kevesebbre kell csökkenteni. A kutató úgy gondolja, az államkincstárnak nagy szerepe lehetne az ügyben. Véleménye szerint olyan adózási tervvel kell előállni, amely támogatja az alacsony kibocsátású életmódot, míg megnehezíti a nagy mennyiségű szennyezést.

A szakember nem hiszi, hogy addig előrelépéseket lehet elérni, ameddig a kormány nem vezet be az üvegházgázok csökkentésére irányuló minisztériumot. Boyd hozzátette, a Brexit ügyekhez felállított szervezet mintájára lehetne kiépíteni.

A professzor úgy látja, nemcsak az Egyesült Királyság, hanem más nemzetek együttműködése is szükséges lépés. Az állam már több tervvel is előjött a szennyezés csökkentésére, csakhogy a kormányzásban nagy változásokra lesz szükség a a cél kivitelezéséhez.

Kiemelt fotó: iStock


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!