Maruzsa Zoltán szerint a járvány miatt nagyon nehéz volt a most zárult tanév, de alapvetően mindenki (tanár, diák, oktatásirányítás) jól vette az akadályokat. A Magyar Nemzetnek adott nagyinterjúban a köznevelésért felelős államtitkár hosszan sorolta az eredményeket, külön kiemelte, hogy az online oktatás dacára javult az évismétlések aránya a járvány előtti 2019-es évhez képest.

Az eredmények azt mutatják, hogy nincs olyan változás, ami arra utalna, hogy a pedagógusoknak ne sikerült volna átadniuk azt, amit a tanévben terveztek.

A digitális munkarend az érettséginél sem okozott gondot, idén csak a végzősök 1,7 százaléka maradt távol. 52 százalékkal nőtt az emelt szinten érettségizők aránya 2019-hez képest, az osztályzatok összesített átlaga pedig (3,65) tökéletesen megfelel az előző öt év átlagának.

Ez jó, mert ha romlottak volna az eredmények, az egyértelműen jelezte volna, hogy nem sikerült jól megszervezni a felkészülést.

Az államtitkár szerint szeptemberben jelenléti oktatásra készülnek, mert optimisták.

A pedagógusok átoltottsága 90 százalék feletti, a 16-18 éves tanulók korosztályában ez 50 százalék feletti. A 12-15 évesek oltása tart, de már több ezren felvették az oltást, amit kisiskolások nem kaphatnak még, de náluk egyébként is kevés fertőzés volt.

Az államtitkár elárulta, vizsgálják, mely területeken lehet jelenléti oktatásban is megtartani az online módszereket, mert a távoktatás

a pedagógusok, tanulók és szülők körében a digitális kompetenciák hatalmas fejlődését hozta. Rengeteg virtuális tartalom, tananyag készült el, ami a jövőre nézve is rendkívül hasznos.

Az biztos, hogy szeptemberre minden tankönyv az iskolákban lesz, abban pedig bíznak, hogy a középiskolások külföldi nyelvprogramja 2022 nyarán elindulhat.

A rendszer kész, a külföldi partnerek készen állnak, mindenki azt várja, hogy a járványhelyzet lehetővé tegye az indulást.

Az államtitkár szerint a fenyegető tanárhiány

minden nyáron slágertéma az ellenzéki médiában.

Magyarázata szerint ilyenkor hirdetik meg az állásokat, ilyenkor a legkönnyebb tanárhiányról beszélni. Ugyanakkor a köznevelésben és szakképzésben 160-170 ezer pedagógust foglalkoztatnak, egy

ekkora rendszerben évi három-öt ezer álláshely kiírása teljesen normális.

Kapcsolódó

Ilyen körülmények között csak a legelszántabbak mennek kémiatanárnak

Már elmúltak azok az idők, amikor arról lehetett beszélni, hogy hiány van természettudomány szakos tanárokból. Mára már sok helyen egész egyszerűen nincsenek. Hogyan jutottunk el idáig, mik a rendszer legnagyobb problémái, és mi lenne a megoldás?


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!