Nagy meglepetéseket, váratlan kijelentéseket, kínos elszólásokat nem, pontosan adagolt mondatokat, időnként egy-egy szellemesebb kiszólást, kölcsönös egyet nem értést azt hozott a Tranzit fesztivál Márki-Zay–Gulyás vitája. Szolid patronpuffogtatás mindkét oldalról.


A Tranzit fesztiválon csapott össze Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki a legutóbbi választáson az ellenzék miniszterelnökjelöltje volt, és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Az esemény azon ritka alkalmak egyike, amikor fideszes és nem fideszes egymással leül nyilvánosan vitatkozni. A Facebookon Márki-Zay ezzel a mondattal harangozta be a vitát:

– felidézve a hét eleji gyászos tévéinterjút, amely az egykori televíziós műsorvezető, majd KDNP-s politikus azonnali kirúgásával járt, s amely Pálffy nagy visszatérésének első, vélhetően televíziós pályafutásának utolsó mozzanata volt.

Visszatérve a mai vitára. A fő csalódás az volt, hogy mélyebben egyik témát sem érintette a két vitatkozó fél. A felvetett témák kapcsán pedig elmondták mindazt, amit szinte mi is el tudnánk mondani helyettük, ismerve korábbi megszólalásaikat.

Ami talán érdekes felütés volt, Márki-Zay mondata, mert amikor szóba került az európai parlamenti választás, a nagyobbrészt jobboldali közönséghez fordulva azt mondta:

Persze ezután felsorolásra került mindaz, ami az ellenzéki vezetőtől szokatlan kijelentést alátámasztja a hódmezővásárhelyi polgármester szerint:

az egyenlőtlen médiaviszonyok, melyek megnehezítik az ellenzék üzeneteit célba juttatni. Ez a kérdés többször is szóba került a beszélgetés folyamán, Gulyás miniszter ezeket rendre vitatta:

mire megérkezett a szokásos válasz a milliárdokkal kitömött állami médiáról, illetve arról, hogy egy ellenzéki jelölt négy évente öt percet tud megjelenni az állami televízióban.

Nagyjából ez volt a koreográfia akkor is, amikor a bevándorlásról, a lélegeztetőgépekről (bár erről Gulyás Gergely megjegyezte, hogy nem tudja, miért fontos ez 2023-ban), a vakcinabeszerzésekről volt szó.

Ahol talán kissé érdesebb és érdekesebb volt a vita, az a „gyermekvédelmi törvény” taglalása volt. Az ellenzéki vezető nem felejtette el megemlíteni Kaleta Gábor szégyenletesen alacsony büntetését, melyben

Azonban amikor a nemváltó műtétekről kezdtek beszélgetni, a Monthy Python szerzői is megirigyelhették volna a dialógust, amely arról szólt, hogy el kell-e ismerni azt, ha Márki-Zay emu akar lenni, vagy Gulyás Gergely kislány. A kérdéses rész ide kattintva lehet meghallgatni.

A vitán szó esett még a kampánytámogatásokról, guruló dollárokról, rubelekről és jüanokról. A nézők soraiban fel lehetett fedezni többek közt Győzikét, továbbá Selmeczi Gabriellát is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!