A Csendes-óceánon fekvő Palau szigetcsoport kormánya még 2018-ban döntött úgy, hogy 2020. január elsejétől kezdve tilos a kereskedelmi forgalomban kapható naptejek, napolajok, krémek használata és értékesítése. Az ország mindezt a korallzátonyai védelmével indokolja: a törvény tíz mérgező anyagot sorol fel, köztük a naptejekben is fellehető oxibenzont, és kilátásba helyezi további vegyi anyagok betiltását. Előírja azt is, hogy az utazásszervező cégek kötelesek többször felhasználható poharakkel, élelmiszertárolókkal és szívószálakkal ellátni a turistákat.

Korallzátonyai érdekében még a turistáktól is elkobozza a naptejet Palau

Tommy Remengesau államfő a múlt héten írta alá a korallzátonyokra mérgező fényvédők használatának tilalmát. Ha betiltott fényvédőket találnak a

Kutatók szerint az oxibenzon és oktinoxát nevű kemikáliák mérgező hatással lehetnek a korallokra, amelyek kulcsfontosságú szereplői az óceáni ökoszisztémának, emellett népszerű turistalátványosságnak számítanak. A világon először a Hawaii-szigeteki hatóságok rendelték el a korallzátonyokra ártalmas kemikáliákat tartalmazó fényvédő krémek árusításának tilalmát. Az ottani rendelet 2021-től lép életbe, márciustól pedig a Virgin-szigetek is hasonló lépést tervez. A gyártók ettől függetlenül továbbra is vitatják, hogy termékeik ártalmasak volnának a korallzátonyokra, írja a BBC.

"Nem zavar, hogy mi vagyunk az első állam, amely betiltja ezeket a vegyszereket, és azon vagyunk, hogy többen is csatlakozzanak hozzánk" - mondta Tommy Remengesau elnök az AFP-nek.

Fotó: Stephen Frink/CORBIS/Corbis via Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!