Magyarország ugyan kevesebb bért tud nyújtani, mint a nyugat-európai országok, de egyéb juttatásokkal a különbség nem olyan jelentős. Más okból is szeretik az országot a filippínó vendégmunkások.


Körülbelül 8-10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik jelenleg Magyarországon, Európában pedig nagyjából 100 ezer a számuk – nyilatkozta a HR Portálnak Rowena Paragas, a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke.

„Nagy nemzetközi verseny megy a filippínó munkavállalókért. A fő vetélytársak Ázsiában Tajvan, Dél-Korea, a közel-keleti arab országok, Európában pedig Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria és legújabban a magyar példát követve a közép-kelet-európai régió: Románia, Horvátország, Szlovénia, Lengyelország, Szlovákia.

– tette hozzá Paragas.

Magyarországon a filippínó munkások aránya 95 százalék, ami kimagaslóan jónak számít. Egy német cégvezető elmondta neki, hogy filippínó munkásaik átlagosan 30 százalékkal termelékenyebbek a többi ott dolgozóval összevetve.

A HR portál cikke szerint ugyan Nyugat-Európában többet keresnek a vendégmunkások, nálunk azonban ingyenes a szállás, a munkába járás, továbbá étkezési támogatás is jár, és így már a különbség nem olyan nagy.

Rowena Paragas szerint ha az idegenrendészeti törvény módosítása megtörténik, akár többszörösére is nőhet a Magyarországon dolgozó filippínó vendégmunkások száma.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!