Arról is beszélt, hogy az itt dolgozóknak el kell érniük a minimum 160 centis testmagasságot, hogy elérjék a gépeket, amikkel dolgoznak.


Már nem terv, nem jövő idő, megindult a Távol-keleti vendégmunkások toborzása Magyarországra.

A Facebookon több bejegyzés is hírt ad munkások toborzásáról, érkezéséről. Az egyik toborzóiroda Kanadába, Japánba, Ausztráliába, Új-Zélandra és Lengyelországba is keres munkaerőt Magyarország mellett.

Egy fiatal nő videón számol be honfitársainak, mire készüljenek, ha nekivágnak az európai munkavállalásnak.

Többek között elmondja, hogy a Denso vállalat keres munkaerőt, autómechanikában jártas munkatársakat várnak, akiknek legalább két év tapasztalatuk van, amit igazolni is kell, ahogy az érettségit is, ami a minimális felvételi követelmény. Érdekesség, hogy arra is felhívja a figyelmet, hogy

Arról is beszél, nem gond, ha csak alapszintű az angoltudásuk,

Megnyugtatólag szól arról is, hogy a tetoválás nem akadály,

Az adminisztráció szerinte nem bonyoloulult és az alkalmassági vizsga sem,

A videó elején magyarul köszön, sziával. Elmondja, hogy mindennap tanul egy magyar szót.

A másik videón egy férfi munkatársaival az egy hónapos magyarországi tartózkodásukat ünnepli a szállásuk konyháján, filippinó és európai ételekkel. Láthatóan jó a hangulat.

Ahogy a FEOL korábbi, a témával foglalkozó cikkében Molnár Attila, a Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója nyilatkozta, tudni kell azt, hogy „Magyarország foglalkoztatási problémái egyértelműen a demográfiai okokra vezethetők vissza. Most mennek nyugdíjba azok az emberek, akik a Ratkó-korszakban születtek, amely időszak a magas születésszámról volt nevezetes, és azok lépnek be a munkaerőpiacra, akik a kétezres évek legelején látták meg a napvilágot, amikor pedig a legalacsonyabb volt a születésszám. Ebből adódik, hogy szinte elfogyott a magyar munkaerő: volt év, hogy 50-60 ezer emberrel csökkent az aktív korú emberek száma. Ez nagyjából azt jelenti, mintha a tíz legnagyobb dolgozói létszáma egy év alatt eltűnne a munkaerőpiacról.”

Kíváncsiak lettünk volna még arra, hogy a Densonál milyen benyomások vannak a vendégmunkásokról, okoz-e gondot az elszállásolásuk, vannak-e nyelvi problémáik, hány fő dolgozik jelenleg és összesen hány főre számítanak. Kérésünket elküldtük, amint sikerül interjút készíteni, cikkünket frissítjük.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!