A szakemberek elmondták a tünteket, az esetleges súlyosabb szövődményeket és azt is, mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.


Már hat gyerek halt meg a Strep A fertőzés miatt szeptember óta – figyelmeztetnek az illetékesek az Egyesült Királyságban. A szakemberek arra kérik a szülőket, hogy figyeljenek a Streptococcus pyogenes (húsevő baktérium) tüneteire, mert gyorsan terjed a bakteriális fertőzés - írja a BBC.

Idén a szokottnál több az ilyen típusú megbetegedés – írják.

Beate Kampmann professzor azt mondta, hogy a szülőknek orvosi segítséget kell kérniük, ha aggasztónak látják a helyzetet. Az egészségügy vezetői arról számoltak be, hogy szeptember óta hat gyerek halt meg a fertőzés miatt, köztük öt 10 év alatti Angliában és egy walesi lány. Skóciában és Észak-Írországban nem erősítettek meg halálesetet.

Utoljára 2017–2018-ban volt ennyire súlyos a fertőzés, akkor Angliában négy haláleset történt. Úgy vélik, hogy a kiugró halálos végű megbetegedés oka a baktériumok nagy mennyisége és a társadalmi keveredés.

Kampmann professzor elmondta, hogy a Strep A tünetmentes fertőzést okoz az emberek többségében, van akinél torokfájás, vagy skarlát jelentkezik. De csak kis százalékban következnek be súlyosabb esetek.

Elmondta, hogy idén háromszor annyi skarlátos eset volt, mint a járvány előtt: „Magas lázzal kezdődik, nagyon fáj a beteg torka, vörös a nyelve és papillák vannak rajta, majd kiütések alakulnak ki, amik kicsit olyanok, mint a csiszolópapír”.

„A kiütés a könyökökben és a nyak mögött kezdődik. Körülbelül 10 nap elteltével hajlamos hámlani, mert a betegséget egy toxin okozza, amelyet ez a baktérium termel” – tette hozzá.

Kampmann professzor azt mondta, ha a gyerekek nagyon rosszul vannak, vagy ha a szülőknek kétségei vannak, segítséget kell kérniük. Azt is mondta, hogy a lázas gyerekeket távol kell tartani az iskolától.

„A jó hír az, hogy az A csoportos Strep nagyon-nagyon jól kezelhető penicillinnel.”

De hozzátette: „ha gyermeke állapota bármilyen módon romlik, ha nem eszik, nem iszik, letargikus, akkor el kell vinni orvoshoz és ki kell vizsgáltatni”.

A legfrissebb adatok szerint a november 14-20-i héten 851 esetet jelentettek, szemben az előző évek 186-os átlagával.

Dr. Chris Smith virológus szerint a fertőzések általános növekedése a járvány utáni immunitás csökkenésének tudható be.

A BBC Breakfastnek azt mondta, hogy „ami megváltozott, az az, hogy a fiatalabbak három éven át egymástól távol, viszonylagos elszigeteltségben éltek. Nem kapták el a megszokott fertőzéseket olyan korábban normális arányban és olyan időben, mint ahogyan az az ilyen korosztályba tartozó gyerekek esetében megszokott”.

Azt javasolják, hogy azonnal hívják az orvost a szülők, ha:

• gyereknek légzési nehézségei vannak, ha a hasa a bordái alatt deszívódik

• szünetek vannak, amikor a beteg lélegzik

• ha a gyermek bőre, nyelve vagy ajka kék

• ha a beteg elesett, nem marad ébren.

A betegség tudnivalóiról ITT is olvashatsz.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!