Egy átlagos magyar tavaly az uniós átlag 72 százalékát költötte fogyasztásra, 16 százalékponttal kevesebbet, mint egy átlagos román.


Az uniós átlag 90 százalékát közelítették a magyarországi élelmiszerárak tavaly az Eurostat kimutatása szerint – számol be az RTL Híradója.

A számítások szerint a magyar inflációért a leginkább az alapvető élelmiszerek felelősek. A vajért több mint kétszerannyit, a kenyérért pedig majdnem kétszerannyit kértek tavaly év végén, mint év elején. Immár 12. hónapja hazánkban a legmagasabb az infláció az Európai Unió országai közül.

2022-ben 4,4 százalékponttal, az uniós átlag 89,9 százalékára emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon. Miközben Ausztriában 107, Szlovákiában pedig nagyjából 102 százalékra rúgott az árszínvonal, Lengyelországban a 74, Romániában pedig a 72 százalékát sem ért el a tagállamok átlagának.

A GKI szerint a magyar fizetésekből kevesebbre telik, mint máshol.

– mondta el Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az Eurostat számításai szerint egy átlagos magyar tavaly az uniós átlag 72 százalékát költötte fogyasztásra, 16 százalékponttal kevesebbet, mint egy átlagos román.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!