Nem kérdés, hogy az emberiség óriási hatást gyakorolt bolygónkra, utaink, településeink és mezőgazdasági területeink világszerte megtalálhatóak. Jason Riggio, az Amerikai Geológiai Társaság munkatársa csapatával új tanulmányában azt vizsgálta, hogy a szárazföld mekkora része menthető még meg fajunk tevékenységétől - írja a ScienceAlert.

Az eredmények alapján a föld 48-56 százalékát még csak kevéssé befolyásolta az ember.

Bár elsőre pozitívumnak tűnhet, hogy a szárazföld fele még megóvható, az adatok valójában azt bizonyítják, hogy óriási hatást gyakorlunk a bolygóra.

Kép: Getty Images

Összességében csak a jégmentes területek 20-34 százalékára gyakorolt kis hatást fajunk, a még biztonságban lévő régiók nagy része pedig igen barátságtalan számunkra. Ezek a területek a Föld legszárazabb vagy leghidegebb térségei közé tartoznak.

A szakértők úgy vélik, hogy a még kevéssé érintett területeket fokozottan kell védeni, de a már komolyan befolyásolt régiókban is érdemes jelentősebb természet- és környezetvédelmi projektekbe kezdeni. A természet védelme a mi érdekünket is nagyban szolgálja, az új koronavírus például minden bizonnyal az emberi tevékenység hatására, a vadvilág kizsákmányolása miatt terjedhetett át fajunkra.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!