Csütörtökön egy kanadai hegymászónál alakult ki a magassági betegség. A hegyről lefelé tartva, útközben érte a halál.


Meghalt egy kanadai hegymászó a Mount Everest 3-as táborában csütörtökön, ezzel a mostani szezonban 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma, írja a Himalayan Times. A vancouveri Petrus Albertyn Swart a 4-es tábor felett lett rosszul, és már nem tudtak rajta segíteni. Két nepáli és három külföldi hegymászót egyelőre eltűntként kezelnek, köztük a magyar Suhajda Szilárdot is.

Swartnál a csúcstámadás közben alakult ki a hegyi betegség. Előbb segítséggel leereszkedett a 7980 méter magasan kialakított 4-es táborba, a halál útközben a 3-as tábor felé vezető úton érte.

A cikkben kitérnek Suhajda Szilárdra, aki május 24-én tűnt el csúcstámadás közben a Hillary-lépcsőnél. A magyar hegymászóért serpákat és helikoptert küldtek péntek hajnalban. Rajta kívül május 18. óta nem találják a 33 éves süketnéma malajziai Hawari Bin Hashimot, akik a csúcs elérése után a 4-es tábor felé tartott.

8500 méteres magasságban veszett nyoma Shrinivas Sainis Dattatrayának, egy indiai-szingapúri hegymászónak. Csütörtök óta nem adott életjelet magáról Ranjit Kumar Shah és serpa vezetője. A két hegymászó GPS-jelét utoljára hajnali 1 óra körül észlelték. Egyelőre azt sem tudni, hogy merre indultak útnak pontosan.

Az idei szezon első áldozatai serpák voltak. Dawa Tseri és Pemba Tenzing még április 12-én haltak meg, amikor az alaptábor felett egy lavina temette maga alá őket. Rajtuk kívül idén többek között moldovai, ausztrál, indiai, amerikai és maláj hegymászó sem jött le élve a Föld legmagasabb pontjáról.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!