Friss információk szerint az Everest mászói közül többen is nehézségekkel küzdöttek az elmúlt napokban, sokan megbetegedtek az alaptáborban.


Az Everest mászói közül többen is nehézségekkel küzdöttek az elmúlt napokban, sokan megbetegedtek az alaptáborban és volt olyan is, aki a felsőlégúti tünetek miatt el sem tudott indulni a csúcsra - tudta meg az ATV Híradó.

Pintér László, Suhajda Szilárd expedíciójának kommunikációs vezetője szerint a betegek egy közös étkezősátorban voltak, prüszköltek, köhögtek, és a használt zsebkendőt is simán kitették az asztalra, amit Szilárd szóvá is tett.

Ennek ellenére a magyar hegymászó végül megkezdte a csúcstámadást, a nyomkövetője 8795 méter magasan jelzett utoljára. Két fős háttércsapatával 8630 méteren beszélt utoljára.

"Az ember nem szól bele innen lentről, hogy a mászó mit csinál, ő ment oda, ez az ő döntése, ő küzdött érte. És bíztunk benne, hogy ő még lesz olyan erőben, hogy ha el is éri a csúcsot akár későn, hogy még onnan vissza fog térni" - fogalmazott Pintér László, aki szerint ennek a projektnek az esetében nem volt várható sikertelenség vagy tragédia várható, ezért döbbenetes fordulat számukra, ami történt.

Amennyiben biztonságosan megközelíthető helyszínen van, akkor a mászó eszközeit fogja lehozni a mentőcsapat, hogy pontosabb képet kapjanak a történtekről, illetve egy utolsó emlékként a családnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!