Csütörtökön az előkészítő üléssel megkezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a 37 éves férfinak a pere, aki tavaly október 14-én meg akarta erőszakolni a budapesti Jászberényi úton Makai Viktóriát.

H. István ügyvédje, Vidákovics Béla Zsolt a tárgyalás kitűzése után lapunknak azt mondta, ügyfele beismerő vallomást fog tenni a bíróságon. Így is lett. Védence mentségére hozta fel, hogy az elmeorvosi szakértői vélemény szerint ügyfele abortív (csökevényes) kóros ittassági állapotban szenvedett a cselekmény elkövetésekor. Ez pedig egy olyan tudatzavari állapot, ami súlyos fokban korlátozta abban, hogy felismerje a cselekménye súlyát és veszélyességét. Azt mondta, hogy felfüggesztett börtönt érdemel ügyfele.

Nagy kérdés volt, hogy mekkora jelentőséget tulajdonít majd az elmeorvosi szakvéleménynek a bíró. H. István ugyanis kétszer is kísérletet tett arra, hogy megerőszakolja Makai Viktóriát. Ám nem volt merevedése, ezért ez végül meghiúsult, az ujjaival próbált behatolni, valamint orális szexre kényszerítette a nőt. Az agyba-főbe vert futónő szerencséje az volt, hogy pont ekkor ért oda a férje, aki véget vetett a támadásnak.

A kétgyerekes anyának a támadás után felrémlett, hogy egy közeli üzletben már többször is látta a férfit. A részletes személyleírása után pedig a nyomozók azonnal a futónő által említett bolt felé vették az irányt. Az üzletvezetőtől megtudták, hogy a férfi nemrég indult el a munkahelyi buliból, ahol alkoholt ivott.

H. István felesége épp akkor üzent férje főnökének, amikor az a rendőrökkel beszélgetett. Arról érdeklődött, hogy mi történt a céges bulin, mert véresen ment haza. A nyomozók ezek után pedig azonnal tudták, hogy hova kell menniük. Amikor kiértek a lakáshoz, a férfi felesége nyitott ajtót nekik, H. Istvánt a kamrában, a hűtő mögött találták meg anyaszült meztelenül. A támadó részletes beismerő vallomást tett a rendőrségen. Azzal védekezett, hogy húsz éve nem ivott alkoholt és nem volt tudatánál a bűncselekmény elkövetésekor.

Fotó: 24.hu

Makai Viktória férjével együtt kézen fogva érkezett a csütörtöki bírósági tárgyalásra. Szemmel láthatóan zaklatott volt, még a folyosóról is kiment a párjával, amikor a büntetés-végrehajtás kommandósai bilincsben és vezetőszáron elővezették a támadóját.

Azt várom, hogy béke költözik végre a lelkembe a tárgyalás után. Hogy milyen volt újra látni? Inkább csak azt láttam innen hátulról, hogy bilincsben vitték egy rakás kamera előtt

- mondta Makai.

H. Isván szinte egyszer sem emelte fel a fejét a meghallgatása során, szégyenkezve ült a padon. Beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyalás jogáról is. A bírónő azonban a beszűkült tudatállapota miatt nem fogadta el a beismerő vallomását és tárgyalásra tűzte ki az ügyet.

Egri Lászlóné ügyész ezt követően elmondta, hogy a sértettnek kettős látása lett, és nem kizárt, hogy maradandóak lesznek a sérülései. Ezért indítványozta igazságügyi orvosszakértő meghallgatását. Emellett igazságügyi elmeorvosi szakértőt indítványozott annak megállapítására, mennyire befolyásolhatta a vádlottat az, hogy kóros ittasságban szenvedett a cselekmény elkövetésekor.

H. Isván védője indítványozta, hogy szüntessék meg ügyfele letartóztatását. Csatolta H. István feleségének a nyilatkozatát, aki vállalta, hogy a férfi náluk fog lakni és gondoskodik róla, ha hazaengedik. A bíróság a szökés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt ezt elutasította. A végzés nem jogerős, mert H. István és védője fellebbezett.

Makai Viktória az előkészítő ülés végén megpróbált beszélni a támadójával, de a bírónő ezt nem engedélyezte, mondván, hogy erre majd a tárgyaláson lesz lehetőség. H. István az előkészítő ülés után lehorgasztott fejjel sírva hagyta el a tárgyalót. Makai Viktória azt mondta, a férfi

az ügyvédjén keresztül már jelezte, hogy szeretne bocsánatot kérni a történtekért. Nem tudom, hogy azért sírt, mert valóban megbánta a tettét vagy a várható büntetés miatt. Dolgozom azon, hogy meg tudjak neki bocsátani.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!