Hollywood egyik legjobb humorú és leglazább színésznője ha kell, ledobja a textilt, ha kell, kigyúrja magát, ha kell, csípőből zseniálisat alakít.


Olyan régóta ismerjük, hogy akár rá is csodálkozhatunk: még mindig csak 40 éves? Február 23-án volt a szülinapja a brit Emily Bluntnak, aki lassan, nagy tehetséggel és okos döntésekkel dolgozta be magát a hollywoodi színészelitbe a kétezres évek eleje óta. Összegyűjtöttünk pár érdekességet róla.

Ruha ledob, tehetség bedobva

Aki anno látta a Szerelmem nyarát (2004), akkor biztosan feltette azt a kérdést, hogy ki ez a lány. Mert Blunt olyan szuggesztív és emlékezetes alakítást nyújtott a filmben, hogy attól a pillanattól lehetetlen volt lesöpörni a porondról. A kérdés már csak az volt, milyen karrierdöntéseket hoz és milyen ajánlatokat kap. A film két tinilány együtt töltött nyarát és testi-lelki összefonódását mesélte el, számos érzéki jelenettel, a színésznő pedig gátlások nélkül meztelenedett le szó szerint és átvitt értelemben is a kamera előtt. Egyébként nem zavarja, ha kevés rajta a ruha a kamera és a stáb előtt, maximum legyint egyet egy interjúban, hogy "mindig van egy éhes stábtag, akinek olyankor kell bejönnie az ebédjéért".

Ikonikus karakter az ikon mellett

Két év sem telt el, máris Hollywood közepén, a legnagyobb élő ikon, Meryl Streep és Anne Hathaway társaságában találta magát Az ördög Pradát visel című, mára kultikussá vált vígjáték mellékszereplőjeként. Annyira jól hozta a frusztrált, kisstílű, sznob, de érzékeny asszisztens komplex karakterét, hogy eddigre már az is felfigyelt rá a szakmából, aki addig nem. A kedvenc jelenete az a filmből, amikor a karaktere náthás lesz, ezért nem tud elutazni Mirandával (Streep) a divatmagazin elviselhetetlen főszerkesztőjével a párizsi divathétre. Blunt egyik anekdotája Streepről elhíresült: a legenda kedvesen bemutatkozott neki és Hathawaynek az olvasópróbán, majd közölte, hogy ez az utolsó kedves mondata feléjük, ami elhagyja a száját a forgatás végéig, aztán ehhez tartotta is magát.

Beindul a szekér Tom Hanks-szel és Steve Carellel

2007-ben két olyan filmben is játszott, amiben a szexuális vonzerején és az egyéniségén egyszerre volt nagy a hangsúly. Az egyik a Charlie Wilson háborúja című remek politikai mozi volt Tom Hanksszel a főszerepben. Blunt számára a legnagyobb kihívás az a jelenet volt, ahol ahol felöltözve, csábítóan kellett elénekelnie az Angel című számot, miközben szexin lépdel lefelé egy lépcsőn, és szerinte "tök bénán" énekelt, mert túl magasan nem tud jól:

A másik epizódszerepe kicsi volt, de annál viccesebb: a Dan és a szerelem című filmben, melyben egyébként Steve Carell és Juliette Binoche zúgnak egymásba, egy jelenetben csábító táncot lejt egy kocsmázás alkalmával Dannek, a főhősnek, aki épp nem vele lenne elfoglalva, hanem Binoche-sal, aki sajnos épp Dan testvérével kavar, tehát tiltott zóna. Blunt, akit malacfejnek is gúnyolnak a filmben, végtelenül intelligensen játssza a szexi és buta plasztikai sebészt:

Kapcsolati háló

Blunt és férje, John Krasinski mára bevették magukat a hollywoodi elitbe, de egészen organikusan: Blunt gyakran hivatkozik a fantasztikus Stanley Tuccira, sógorára, hogy aljas módon beférőzött a családba, mert Az ördög Pradát visel forgatásakor ő mutatta be a nővérének. Jimmy Kimmellel összejárnak, Krasinski régi barátja Justin Theroux, Jennifer Aniston exférje is. A Blunt-Krasinski együttműködés persze nekünk elsősorban szakmai oldalról érdekes, nekik pedig kifejezetten jól jövedelmező.

"Szint alatt" ment férjhez

John Krasinski színész, Blunt színész-író-rendező férjének öniróniájára jellemző, hogy nevetve ismeri be, pontosan tudja, hogy "felfelé" házasodott, azaz olyan nőt vett el, akiéhez az ő karrierje még nem volt mérhető. Azóta a színész behozta a lemaradást, de a sztorijuk kezdete attól még tény:

Az első randijuk Blunt egyik filmpremierjén volt, ahová Krasinski Amerikából utazott egy napig, elkísérte Bluntot, majd visszarepült. Két gyerekük született, és eddig két közös filmjük készült el.

Tom Cruise, Emily Blunt és a fa, aminek nekimentek

Cruise karrierjének is egy kifejezetten kellemes állomása A holnap határa című akciófilm, amiben sok fordulat és még humor is bőven van, miközben egészen izgalmas, jól összerakott mozi. Blunt ebben megkapta a női főszerepet: a karakterének elég sokszor le is kellett lőnie Cruise-t, hogy az újra feléledjen, és kezdődjön elölről minden, amíg ki nem kerül a körforgásból.

Itt meséli el:

Blunt őszintén beszélt róla, hogy egyébként hiába készült fel durván fizikailag a forgatásra, nem számított arra, milyen fizikai megterhelés lesz a 36 kilós harci öltözetet viselni, ebben mozogni és akciójelenetekben helytállni. Elmesélése szerint amikor először felvette a jelmezt, elsírta magát, annyira nehéz volt a ruha, és Crusie-nak kellett bele lelket önteni.

Alkoholista, traumatizált roncs

2016-ban egy nagyszerű krimi adaptációjában, A lány a vonatonban játszott a színésznő, ami az egyik legerősebb alakítását örökítette meg. Nehéz úgy írni a sztoriról, hogy ne lőjük le a poént, anno mi is írtunk a filmről, de egyébként is egyértelműen Blunt az, aki miatt a thriller olyan erővel működik, ahogy.

Azért persze azt se felejtsük el, hogy előtte, 2015-ben a Sicarióban is nagyon játszott.

Hang nélkül

Krasinski 2018-ban gondolt egyet és megírta élete első horror-forgatókönyvét úgy, hogy kifejezetten parázik a műfajtól, de nem hagyta nyugodni az ötlet. Nem kérte fel Bluntot a szerepre - "milyen kínos beszélgetés lett volna aznap a vacsoraasztalnál"-címszóval, azaz félt, hogy a színésznőnek nem tetszik majd, amit írt- , de Blunt azonnal magának akarta a női főszerepet. A Hang nélkül, amit Krasinski rendezett, gigasiker lett, Blunt alakítása pedig elementáris. Az egyik legütősebb jelenete nyilván az volt, amiben csendben kellett szülnie a kádban, mert a filmbeli szörnyek a hangra érzékenyek (ezért néma mindenki a filmben).

Hang nélkül 2

"Amíg én a Mary Poppinst forgattam és boldogan jöttem haza naponta a forgatásról, és ilyenekről számoltam be, hogy 'képzeld, ma pingvinekkel táncoltam"', John a padláson a legsötétebb állapotában volt, ugyanis épp akkor írta a Hang nélkül folytatását - mesélte Blunt egy interjúban. - Erre csak ilyeneket tudott válaszolni, hogy "én pedig megöltem egy gyereket a negyedik oldalon"'. A Hang nélkül 2 is izgalmas, működő mozi lett - és megint nagy siker. Blunt újabb színeit mutatta meg, amire azért is volt lehetősége, mert a Hang nélkül-filmek alapkoncepciója nem a céltalan ijesztgetés, hanem a gyermekeiket és családjukat óvó szülők, és kifejezetten: egy eszeveszettül bátor anya küzdelmeinek bemutatása. A Hang nélkül 2-nek, így közvetve Bluntnak is köszönhető egyébként, hogy a Covid után visszakúsztak a nézők a mozikba. Legújabb produkciója, Az angolok című miniszéria megtekinthető az HBO Maxon.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!