Bóka János szerint Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja, amit a magyar kormány nem hagyna.


Magyarország nem enged a zsarolásnak – írta az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Bóka János arra reagált, hogy a Financial Times vasárnap esti cikke szerint Magyarországot gazdaságának célzott támadásával próbálja szankcionálni az Európai Unió mindaddig, amíg Orbán Viktor (egyedüliként az uniós tagállami vezetők közül) nem hajlandó támogatni az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséget.

A miniszter kifejtette: sajtóértesülések szerint egy brüsszeli bürokraták által fogalmazott dokumentum amellett érvel, hogy amennyiben nem születik döntés Ukrajna finanszírozásáról a február elsejei EU-csúcson, a tagállamok nyilvánosan kijelentik, hogy a magyar miniszterelnök nem konstruktív viselkedése miatt nem tudják elképzelni, hogy Magyarország valaha is a neki járó forrásokat megkapná,

Az értesülés megerősíti azt, amit a magyar kormány hosszú idő óta állít: Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja – tette hozzá.

„Ukrajna támogatása és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között Magyarország nem teremt kapcsolatot, és visszautasítja azt, hogy mások ezt tegyék. Magyarország eddig is és ezután is konstruktívan vesz részt az egyeztetésekben, de a zsarolásnak nem enged” – fogalmazott a tárcavezető.

A FT cikke szerint uniós diplomaták ezzel szemben Orbán Viktort és kormányát vádolják zsarolással az ukrán segítség vétója miatt.

(via MTI)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!