Magyarország vette a legtöbb fegyvert a németektől 2019 első felében, írja a Népszava a német Gazdasági Minisztérium adataira hivatkozva, amelyeket Omid Nouripour, a német Zöldek külügyi szóvivője kért ki. Eszerint a magyar kormány 1,76 milliárd euró (nagyjából 572 milliárd forint) értékben rendelt fegyvert Németországtól.


Azt már lehetett tudni, hogy tavaly év végén 44 Leopard 2A7 nehéz harckocsi és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveg beszerzéséről született döntés, de a költségeket akkor nem közölték.

A közzétett adatok azt mutatják, hogy a magyar honvédség részletekben fizet a fegyverekért, amelyek 2020 után érkezhetnek majd meg, köztük műszaki mentő és hídvető lánctalpasok is, amelyek akár a javításban, mentésben, vagy a földmunkákban is bevethetők. A csomagban benne vannak a kiegészítő eszközök és szolgáltatások is, így a kiképzés is része lehet az árnak.

A Leopard 2-es és a Pzh 2000-es a legkorszerűbb fegyvereknek számítanak, a nehéz harckocsik már Afganisztánban és Szíriában is bizonyítottak. A Népszava szerint rá is fér a frissítés az honvédség elavult arzenáljára, a fejlesztések indokoltnak tűnnek, "regionális szinten a térképre rakják Magyarország megtépázott haderejét, és a NATO-nál - különösen az Egyesült Államoknál - is növelik presztízsünket", írják.

A lap ugyanakkor felhívja a figyelmet azokra a pletykákra, melyek szerint Magyarország a világ jelenlegi legmodernebb gépével, az amerikai F-35-ösökkel váltaná le a Gripeneket, ami feleslegesnek tűnő és méregdrága, alsó hangon 300 milliárd forintos kiadást jelentene.

Kép: AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!