Immár egy tér is viseli Benyovszky Móric, a XVIII. századi magyar arisztokrata születésű katona, világutazó és kalandor nevét a Józsefvárosban: a Benyovszky Móric tér az Orczy út és Diószeghy Sámuel utca által határolt területen fekszik, ahol tavaly decemberben állították fel a szobrát.

Benyovszky élete valóban regénybe illő. Mindössze 23 éves volt, és már túl volt egy menekülésen Magyarországról Lengyelországba, beutazta Európát, belekeveredett egy Oroszország elleni háborúba, amikor 1769-ben harmadszor is orosz fogságba esett. Ekkor kezdődtek filmbe illő kalandjai, amelyekről a Múlt-kor.hu-n olvasható bővebb összeállítás.

Madagaszkár uralkodója

Szibériába deportálták, ahonnan lázadást szítva megszökött, majd hosszú és mozgalmas út után francia szolgálatban került Madagaszkárra: 27 esztendősen, 1773-ban XV. Lajos francia királytól megbízást kapott egy kereskedelmi telep létesítésével a szigeten.

Mónus Márton / MTI

Az őshonos malgas törzsfőkkel - akik őseik reinkarnációját látták Benyovszkyban - olyan jó kapcsolatot alakított ki, hogy fejedelmükké választották. Madagaszkár francia parancsnokai azonban riválist láttak benne, ténykedésük eredményeként pedig a párizsi Tengerészeti Minisztérium megvonta bizalmát Benyovszkytól. Ő azonban nem adta fel, 1777-ben haza utazott, és felajánlotta Mária Teréziának, hogy a segítségével gyarmatosítsa az óriási szigetet.

Visszatért és átvette a hatalmat

A Habsburg Birodalom nem élt a lehetőséggel, a gróf ezért Amerikába utazott, ahol először Benjamin Franklin segítségét kérte, de próbálkozott Angliában is. Végül egy baltimore-i kereskedő bízta meg: létesítsen cégének kereskedelmi telepet Madagaszkáron.

A partra szálló uralkodót a bennszülöttek lelkesen üdvözölték, ám az amerikai hajó - attól tartva, hogy a partraszállókat megtámadták - visszafordult, cserben hagyva Benyovszkyékat. Népe tagjaiból a gróf sereget szervezett, elfoglalta a francia raktárokat és megszilárdította uralmát a szigeten. A franciák azonban nem hagyták annyiban a dolgot, a harcok folyamán, 1786 májusában Benyovszki Móric halálos lövést kapott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!