Hazaküldték volna a két és fél éves kisfiút, egy rezidens pedig vény nélküli köhögéscsillapítóval kezelte, de rendesen csak akkor vizsgálták meg, amikor már túl késő volt. Az érintettek már nem dolgoznak a kórházban, a család pert nyert, de büntetőügy nem lett a történtekből.


2019-ben néhány nap leforgása alatt meghalt egy két és fél éves bárányhimlős kisfiú. A történtekről először a Novák Katalin bukását is elindító „Vidéki prókátor” írt, miután a család perelt, és az ügy egészen a Kúriáig jutott. Ezután a 24.hu járt utána a részleteknek. A lap azt írja:

Több orvos is kezelte a kisfiút, ám az orvosi szakvéleményre alapozott bírósági ítéletek szerint elégtelenül. A két és fél éves gyerek állapota folyamatosan romlott, mégsem végezték el a szakma szabályainak megfelelő vizsgálatokat. Sőt, ezt többször is elmulasztották: a gyerek folyamatosan köhögött, mellkasröntgen viszont például csak akkor készült – immáron Pécsen –, amikor már súlyos állapotba került. Szekszárdon olyan is volt, hogy csak egy rezidens kezelte a súlyosan beteg gyereket – a többi között a torokfájás enyhítésére használt, vény nélkül kapható Tantum Verdével –, de ő sem követhette az állapotát, mert az osztályvezető főorvos a délutáni órákban az általa szervezett konferencián való részvételre kötelezte.

Az egyetlen, aki végig a gyerekkel volt, az a tehetetlen anyukája. A család be is perelte a szekszárdi Tolna Vármegyei Balassa János Kórházat, amely nem ismerte el a felelősségét. Viszont az igazságügyi szakértői vizsgálat szerint a gyerek egészségügyi kezelése egyértelműen nem felelt meg az orvosszakmai szabályoknak. Már a gyerek felvételekor hiányosságok mutatkoztak az ellátásban: a laborvizsgálaton kívül nem végeztek el egyetlen diagnosztikai vizsgálatot sem, nem mérték fel helyesen a gyermek folyamatosan romló általános állapotát, „ezért ezt megfelelő orvosi ellátás sem követte, a gyermek folyamatosan súlyosbodó általános állapota ellenére a beteg otthonába bocsátását tervezték”. A szakvélemény szerint továbbá:

Az ügyben eljáró bíróságok a felperesek javára döntöttek, és ezt szentesítette a Kúria is. A bíróság az anyának 15 millió, az apának 12 millió, a két gyereküknek pedig 3–3 millió forint sérelemdíjat ítélt meg. A 24.hu kereste őket is, ügyvédjük pedig így válaszolt a lapnak:

Az ügyvéd azt mondta, „a pernyerés, a sérelemdíj nem hozza vissza az elvesztett gyermeket, nem hoz lelki megnyugvást”. A család nem tett rendőrségi feljelentést, a bíróság sem kezdeményezett ilyet, bár az ügyvéd szerint a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés minősített esete is megállapítható lehetne.

A lap megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot azzal, hogy az ügynek lettek-e következményei a szekszárdi kórházban. Azt közölték, az intézmény „a sajnálatos eset kapcsán végig együttműködött az ügyben vizsgálódó hatóságokkal a körülmények tisztázása érdekében.” Hozzátették: a kórház tudomásul vette a Kúria döntését, és kifizette a sérelemdíjat a hozzátartozóknak. Közölték azt is, hogy az ügyben érintett szakorvos – aki kezelni kezdte a bárányhimlős gyereket –, illetve a rezidens már nem dolgozik a kórházban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!