Közel 300 elhagyott újszülött maradt a kórházakban országosan. Az utóbbi két évben lett ennyire drámai a helyzet.


Jelenleg 12 olyan babát gondoznak az egri Markhot Ferenc Kórház újszülött osztályán, akiket szüleik elhagytak – ismerte el a Népszava kérdésére a Belügyminisztérium. A lap azért fordult a tárcához, mert a kórház egy dolgozója azzal kereste meg őket:

Nem csak a szakember kevés ennyi babához. Egy helyi közösségi oldalon ugyanis azt kérik, hogy akinek van lehetősége, segítsen, mert „nagyon kevés ruházat áll még rendelkezésre, amiket a babákra felváltva adnak”.

– írja a lap. Ettől csak akkor lehetne eltérni, ha kifejezetten szükséges a kórházi ellátás. A Népszava szerint a helyzet azzal is összefügg, hogy nincsen elég helyettes- vagy nevelőszülő: az ágazatban dolgozók évek óta hiába kérnek tisztességes fizetést, ráadásul a kormányzat mostani, „gyermekvédelminek” nevezett ellenőrzései, vegzálásai hatására még kevesebben vállalják ezt a hivatást, sorra hagyják el a szakmát.

A Belügyminisztériumhoz azután fordultak, hogy sem a kórház nem adott tájékoztatást a lapnak, sem a helyi gyermekvédelmi szervezet. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) pedig azzal hárította a megkeresésüket, hogy nem illetékesek. Válaszolt viszont a Belügyminisztérium, elárulva azt is, hogy az Egerben két éve kezdődött az, hogy egyre többen mondanak le a babájukról, és a gyerekek általában „három hét és tizenkét hónap” közötti időt töltenek az egészségügyi intézményben.

A tárca válaszából kiderült az is, hogy országos szinten is hasonlóan vészes a helyzet: az utóbbi három hónap adatait figyelembe véve 280 és 300 közé tehető azoknak az elhagyott csecsemőknek a száma, akik kórházban vannak. Ez drámai emelkedést jelent, hiszen a Gyermekjogi Civil Koalíció 2023-ban még arról írt, 50-100 csecsemő várakozik több hónapig kórházi körülmények között.

– mondta lap érdeklődésére az egri babák esetéről Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője. Szerinte ez rendkívül súlyos gyermekjogi vétek. Úgy gondolja, megoldás lehetne, ha a Belügyminisztérium elrendelné, hogy minden öt gyermekre jusson egy szociális munkás, aki felderíti a család helyzetét, majd segítene, hogy megtarthassák a gyereküket.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!