Filemon Mihály szerint nem igaz, hogy EU-s pénzből építette az erdő nélküli lombkoronaösvényt.


Bocsánatkérést és helyreigazítást követel a nyírmártonfalvi polgármester, miután az Átlátszó megírta, hogy uniós támogatásból épített egy lombkoronaösvényt, ami körül az összes fát kivágták.

A portál március végén számolt be a különös beruházásról. Mint írták, a támogatási kérelmet még 2018-ban adta le Filemon Mihály, aki 2019 óta polgármester a településen fideszes színekben. A támogatást végül 2021-ben ítélték meg.

Az Átlátszó a közbeszerzési értesítő alapján azt írta, hogy „Az ellenszolgáltatás megfizetése a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága VP4-8.5.2-17 kódszámú Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése című pályázatból történik.”

Filemon Mihály most helyreigazítást és bocsánatkérést vár az Átlátszótól. A polgármester a következőket kifogásolja:

  • mivel még nem folyósították a lombkorona sétányra megítélt támogatást, így szerinte nem igaz, hogy uniós pénzből építette azt,
  • állítása szerint az uniós pályázati honlapon szereplő közel félmilliárdos erdősítési támogatása sem stimmel,
  • és kifogásolja, hogy azt írták a közbeszerzési értesítő alapján, hogy az eredeti tervek szerint a sétányt 50 méter hosszúra tervezték, az állítása szerint 80 méter hosszú a létesítmény.

    Az átlátszó azonban

    Az Átlátszó kitart amellett is, hogy a valóságnak megfelelően tájékoztatták az olvasókat, mikor azt írták: a polgármester uniós támogatást kapott a lombkorona sétányra. Szerintük ugyanis Filemon uniós pénzre pályázott, azt elnyerte, és ezért építette meg a lombkorona sétányt. Az, hogy ezt a pénzt kifizették-e már vagy később fogják, teljesen lényegtelen, mint ahogy az is, hogy elő-, utó-, vagy részfinanszírozott az uniós projekt.

    Arra is emlékeztettek, hogy utófinanszírozás esetén a fizikai és a pénzügyi teljesülés igazolását követően a benyújtott kifizetési igénylés és annak elfogadása alapján utalással folyósítják a támogatást.

    - írták.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!