Az év legismertebb és egyik legszebb csillaghullása a Perseidák meteorrajhoz köthető. A meteorok július közepén szokták elérni a Földet, a csillaghullás csúcsa pedig augusztus közepére esik. A maximum ezúttal augusztus 11-13. között zajlott, az északi féltekén rengetegen voltak kíváncsiak a látványos eseményre.

NASA/Bill Ingalls Hullócsillag a nyugat-virginiai Spruce Knobnál, augusztus 11-én.

Meteorhullások akkor fordulnak elő, amikor bolygónk áthalad egy olyan törmeléksávon, amelyet egy aszteroida vagy egy üstökös hagy maga után. A légkörbe belépő szemcsék felhevülnek, illetve elégnek, ez okozza a jellegzetes fényjelenségeket. A Perseidákat a 109P/Swift-Tuttle üstökös alakítja ki.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

National Geographic (@natgeo) által megosztott bejegyzés


A csillaghullás csúcsán megfelelő körülmények között akár 60 meteor is látható volt.

Noha a maximum már elmúlt, a Perseidák augusztus második feléig megfigyelhetőek maradnak.

Igaz, a teliholdhoz közeledve a természetes fény egyre inkább megnehezíti majd az észlelést.

Axel Heimken/dpa AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Meteor az észak-németországi Strande felett.

A Perseidák látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, ugyanakkor az égen bárhol felbukkanhatnak, gyakran csoportosan érkeznek. A megfigyeléshez érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, de szerencsére is szükségünk van, a borús égbolt például megnehezítheti az észlelést. Szemünknek nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a sötéthez, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!