Pénteken még egyértelműen elutasította Németország, hogy a Leopard 2-es tankokat Ukrajnának adják, ezzel rengeteg országot felháborítottak.


Annalena Baerbock külügyminiszter szerint Németország "nem állna útjában” annak, hogy Lengyelország Leopard tankokat küldjön Ukrajnába – írja a The Guardian. A külügyminiszter a francia LCI televíziónak adott interjút, mikor feltették neki a kérdést, hogy mi történne, ha Lengyelország Németország engedélye nélkül akarna Leopard 2-es tankokat küldeni Ukrajnába.

- válaszolta.

Erős diplomáciai nyomás nehezedik Berlinre, hogy küldjön tankokat Ukrajnának, vagy legalább engedje meg, hogy azok az országok, amelyek Németországtól vásárolták meg, újraexportálják azokat. A Leopard tankok gyártójaként Berlinnek ugyanis vétójoga van az átadásukat illetően.

A délnyugat-németországi ramsteini amerikai katonai támaszponton pénteken tartott különleges nemzetközi csúcson Berlin makacsul elutasította a döntést arról, hogy adjon-e Leopard 2-es harckocsit Ukrajnának, amivel feldühítette Kijevet és szövetségeseit.

Vasárnap Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki elfogadhatatlannak nevezte a német álláspontot. Szombaton közös közleményt adott ki Litvánia, Észtország és Lettország, amiben a Leopardok átadására szólították fel Németországot.

Baerbock interjúja után nem sokkal Boris Pistorius német védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy hamarosan döntés fog születni a kérdésben. Egy interjúban azt mondta, hogy nem akarják elkapkodni a döntést, illetve figyelembe kell venniük a következményeit, például hogy milyen hatással lesz a német lakosság biztonságára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!