Első körben 14 ilyen típusú harckocsit biztosít a német kormány a háborúban álló országnak. A Kreml szóvivője szerint „ezek is égni fognak”.


Bejelentette a német kormány, hogy 14 Leopard 2-es tankot küld Ukrajnának. Ezt már a német sajtó is megszellőztetteszerda reggel, most azonban a kancellár is megerősítette a hírt - jelentette a BBC.

Olaf Scholz elmondta, hogy ez a döntés is bizonyítja, hogy a lehetőségeikhez mérten igyekeznek támogatni Ukrajnát.

- mondta a kancellár.

A német kormánynak a hadiipari exportról szóló szabályok miatt nemcsak arról kellett döntenie, hogy kaphat-e Ukrajna Leopardokat a Bundeswehrtől, hanem arról is, hogy engedélyezi-e más országoknak a német gyártótól vásárolt harckocsik továbbadását. A döntést hetekig folytatott belső egyeztetés és nyilvános vita előzte meg - teszi hozzá az MTI.

Rishi Sunak brit miniszterelnök üdvözölte a német kormány lépését, szerinte jó döntés tankokat küldeni Ukrajnának, mert ezzel erősíteni lehet a háborúban álló ország védekező erejét. Hasonlóan hálás Scholznak Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, aki szerint ez egy nagy lépés Oroszország megállítása felé. Egyébként Lengyelország is tervezi Leopard harckocsik adományozását Ukrajnának. Litvánia külügyminisztere pedig a frappáns „Tanke Schön” szójátékkal köszönte meg a német kormány adományát.

Oroszország sem várt sokáig a reakcióval. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint ez egy hibás döntés volt, mivel a nyugati tankokat is ugyanúgy megsemmisítik az orosz csapatok.

- üzente.

A Leoprad 2-es harckocsikat a világ egyik legjobb tankjaiként tarják számon, aminek különböző típusait nem csak a német, hanem más országok hadseregei is használják. Magyarország is ezekből vásárolt be, a típus legmodernebb változatát éppen nálunk és Katarban rendszeresítik a világon elsőként.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!