A társulatot korábban biztosították arról, hogy nem lesznek orosz fellépők az eseményen. Vetítenek olyan filmet is, aminek főszereplője egy nyíltan háborúpárti színész.


Nem jön Budapestre a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiára a kijevi Ivan Franko Színház. A társulat lemondta a szereplést, mikor megtudták, hogy mégis lehetnek orosz fellépők is – írja a Népszava a Ukrajinszka Pravda alapján.

A színház szerint négy hónapja arról biztosították őket, hogy nem hívnak meg a találkozóra orosz szereplőket.

A közösségi oldalukon azt írták:

[…] Ám annak ellenére, hogy teljes megértést és szolidaritást fejeztek ki Ukrajnával, az olimpiai programot nemrég kiegészítették egy Rex című előadással, amit Valerij Fokin, az Alexandrinszkij Színház művészeti vezetője rendezett, továbbá vetítették az általa rendezett Petropolisz című filmjet is, amiben Anton Shagin, az Ukrajna elleni háborút aktívan támogató orosz színész a főszereplő.”

A kijevi teátrum két darabbal – a Brecht-féle 1941-es Állítsátok meg Arturo Uit!, illetve a Caligula – jött volna Budapestre.

A lap megjegyzi, hogy a Színházi olimpiát 1995 óta négyévente tartják a világon. Az április 1. és július 1. között zajló 2023-as budapesti találkozó fő szervezője és művészeti vezetője Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!