A miniszter nyomására végül olyan társulatok is kaptak támogatást, amelyek eredetileg nem lettek volna kedvezményezettek, míg másoktól megvonták a forrásokat.


Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter személyesen lépett közbe, hogy a Pintér Béla Társulat és több más független színház ne kapjon állami támogatást, ami után az NKA Színházművészeti Kollégiumának két tagja is lemondott – derült ki a 444 által megszerzett információkból.

Az NKA törvénye szerint a pályázatok elbírálását a Színházművészeti Kollégium végzi, amelynek hat tagját szakmai szervezetek, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), valamint a kulturális miniszter delegálja. A miniszter azonban megvétózhatja a döntéseket, ha nem ért egyet azokkal, és visszaküldheti a pályázatokat a kuratóriumnak felülvizsgálatra.

A lap értesülései szerint Hankó összesen 50–60 pályázatot küldött vissza, és egy listát is mellékelt 30 olyan pályázatról, amelyeket nem tartott támogatásra méltónak. A miniszter nyomására végül olyan társulatok is kaptak támogatást, amelyek eredetileg nem lettek volna kedvezményezettek, míg másoktól megvonták a forrásokat.

A történtek után a Színházművészeti Kollégium két tagja, Rihay-Kovács Zita és Ráckevei Anna lemondott. Rihay-Kovács, a Független Előadó-művészeti Szövetség titkára, szakmai aggályokra hivatkozva lépett vissza. Ráckevei, aki a Magyar Művészeti Akadémia delegáltja volt, szintén otthagyta a testületet, noha ő korábban szoros kapcsolatban állt Vidnyánszky Attilával és az MMA-val.

A Színházművészeti Kollégium már korábban, szeptember közepén nyilvánosságra hozta a nem állami fenntartású társulatoknak szánt támogatások listáját. A nyertesek általában 600 ezer és 1 millió forint közötti összegeket kaptak produkcióik megvalósítására.

Összehasonlításképp: a Vidnyánszky vezette Nemzeti Színház tavaly 2,9 milliárd forint állami támogatásban részesült, ami előadásonként több mint 10 millió forint közpénzt jelent. Az NKA kérdéseinkre nem válaszolt, ahogy a támogatás elmaradásának okairól a pályázó társulatok sem kaptak információt.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!