A 75 éves Gunavardena több mint két éve vezette a kormányt, miután a korábbi elnök, Gotabaja Radzsapaksza 2022-ben lemondott, és elmenekült az országból a gazdasági válság miatt kirobbant masszív tüntetések nyomására.


A Srí Lanka-i miniszterelnök, Dines Gunavardena hétfőn bejelentette lemondását, mindössze egy nappal azután, hogy Anura Kumara Dissanayake, a marxista baloldal jelöltje megnyerte az elnökválasztást az adósságtól sújtott országban - írta meg a 444.

A vasárnapi választás Dissanayake fölényes győzelmét hozta, aki legyőzte a hivatalban lévő, függetlenként induló Ranil Vikremeszinghét, aki csak harmadik lett. Vikremeszinghét korábban a parlament nevezte ki azzal a feladattal, hogy kitöltse Radzsapaksza elnöki ciklusát, miután az összeomló gazdaság miatt bekövetkező politikai krízis menekülésre kényszerítette az egykori államfőt.

Srí Lankán az elnöké a végrehajtó hatalom kulcsa, akit öt évre választanak közvetlenül, és egyszer újraválasztható. A mostani elnökválasztás sokak szerint egyfajta népszavazás volt a kormány gazdasági reformprogramjáról, ami a 2022-es válság után elkerülhetetlennek tűnt. Az ország abban az évben évtizedek óta nem látott válsággal nézett szembe: az üzemanyaghiány, az élelmiszer- és gyógyszerellátás akadozása, valamint a szárnyaló infláció olyan tüntetésekhez vezetett, amelyek végül Radzsapaksza bukását eredményezték.

Az új elnök, Dissanayake hétfőn letette az esküt, és beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy gyökeres változásra van szükség a politikai kultúrában. Kampánya során ígéretet tett a Nemzetközi Valutaalappal kötött, mintegy 3 milliárd dolláros segélycsomagról szóló megállapodás újratárgyalására is. Az IMF által nyújtott hitelt ugyanis szigorú feltételekhez kötötték, köztük több népszerűtlen megszorító intézkedés és reform végrehajtásához.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!