Távozása után sem megy nyugdíjba Nurszultan Nazarbajev, élete végéig különleges jogkörökkel ruházták fel.


Lemondását jelentette be Kazahsztán történetének mindeddig egyetlen elnöke, Nurszultan Nazarbajev - derül ki helyi lapok beszámolóiból. A leköszönő elnök még szovjet tagköztársaságként vette át a 2,6 millió négyzetkilométeres, de csak 18 millió ember lakta országot, amelyet a Szovjetunió felbomlása után is vezetett.

1984-tól helyi kormányfőként vezette a szovjet tagköztársaságot is, majd az 1990-es függetlenné válással automatikusan szerezte meg Kazahsztán elnöki posztját.

Pártjával, a Nur Otannal egy időben azt is elérte, hogy a parlamentbe más nem is jutott be. Az ellenzék szerint a demokratikus szabályok felrúgásával terjesztette ki hatalmát, igaz, Kazahsztán az elmúlt 25 évben – jelentős földgáz- és kőolajkészlete révén – a térség egyetlen sikeresen fejlődő országa lett.

A parlament 2010-ben őt a Nemzet Vezetőjévé nyilvánította, ezzel élete végéig különleges jogkörökkel ruházták fel. Például a hatalomból való távozása után is beszédet intézhet a parlamenthez, utasíthat állami szerveket és sem őt, sem családját nem vonhat felelősségre jogi úton.

Tavaly már elemzők felvetették, hogy a 79 éves Nazarbajev akár a 2020-as elnökválasztás előre hozataláról dönthet, főképp mert hamarosan vissza kell fogni a költségvetést, ami népszerűtlen lehet.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!