Az amerikai bajnokságon tért vissza 14 hónapos eltiltása után Ryan Lochte hatszoros olimpiai bajnok úszó.


A 34 éves versenyzőnek doppingvétség - intravénás infúzió alkalmazása - miatt kellett kihagynia több mint egy évet. Visszatérésekor 1:57.88 perces időt úszott 200 méter vegyesen.

A nemrég véget ért világbajnokságon, Kvangdzsuban a japán Szeto Daija 1:56.14-gyel nyerte meg a számot.

Lochte az 1:57.88-as idővel befért volna a döntőbe, ott viszont senkit nem tudott volna megelőzni, a nyolcadik helyezett honfitársa, Abrahm DeVine is 1:57.66-ot úszott. Egyéni legjobbja egyébként 1:54.00, amit a 2011-es, sanghaji világbajnokságon úszott, azóta is ez az érvényben lévő világrekord.

Visszatértem! Hosszú három év volt, jó érzés ismét versenyezni

- mondta a futam után a 39-szeres világbajnok sportoló, aki még 100 méter pillangón, 100 és 200 háton, valamint 400 vegyesen indul.

Lochte-nak ez már a második eltiltása volt, ugyanis a riói olimpiát követően tíz hónapra büntették, miután - három társával - a játékok alatt a brazil nagyvárosban randalírozott: megrongáltak egy benzinkutat, és összetűzésbe kerültek az alkalmazottakkal. A történteket követően azt állította, hogy fegyveres rablótámadás érte őket, a videofelvételek alapján azonban kiderült, hogy nem mondott igazat. Azóta felnőtt versenyen nem állt rajthoz.

Az amerikai úszó célja most az, hogy dobogóra álljon a jövő nyári tokiói olimpián, azt azonban még nem döntötte el, mely versenyszámokra fókuszál majd.

A 34 éves Lochte tavaly alkoholproblémái miatt hathetes elvonókúrán vett részt, és azt mondta, a kezelés végeztével jobb emberként lépett ki az intézmény ajtaján.

"Boldog vagyok, hogy végigcsináltam az elvonókúrát, mert segített nekem, hogy felfedezzem, mik az igazán fontos dolgok az életemben. Már nem az az ember vagyok, mint három éve, próbálok más lenni. Ismét élvezem az életet, utoljára a 2012-es olimpián éreztem ilyet. Senkinek nem akarok bizonyítani semmit, csak magamért és a családomért csinálom. Jó lenne ötödször is kijutni az olimpiára és ott dobogóra állni. És meg akarom tanítani a gyermekeimet arra, hogy ha van egy álmod és célod, akkor napi szinten dolgozni kell érte, hogy megvalósuljon" - magyarázta Lochte, akinek az úszás helyett már a két gyermeke, Caiden és Liv a legfontosabb.

Kiemelt kép: Martin BUREAU / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!