Akiknek győzelem nélkül is sikerült

Nem bővült azon versenyzők száma, akik győzelem nélkül is megnyerték a legendás, négy viadalból álló sorozatot. Erre korábban Hemmo Silvennoinen (finn, 1954-55), Nyikolaj Kamenski (szovjet, 1955-56), Horst Queck (keletnémet, 1969-70), Jirí Raska (csehszlovák, 1970-71), Ingolf Mork (norvég, 1971-72), Ernst Vettori (osztrák, 1986-87), Risto Laakkonen (finn, 1988-89) és Janne Ahonen (finn, 1998-99) volt képes.

Óriási meglepetésre a tavaly normálsáncon világbajnoki címet szerző Dawid Kubacki lett a 68. Négysáncverseny győztese, egy olyan síugró, aki pályafutása során - a hétfői, bischofshofeni sikerét leszámítva - mindössze egy világkupa-versenyt nyert meg.

Kubacki a hétfői verseny előtt közel tízpontos előnnyel állt az élen, de miután mindkét sorozatban 140 méter fölé repült, egyértelmű volt, hogy ő lesz a legjobb.

"Talán ez nem olyan volt, mint egy átlagos irodai nap. Elégedett vagyok magammal, az ugrásaim nagyon jók voltak, a leérkezések kevésbé" - nyilatkozta Kubacki, aki 143, majd 140,5 méterre szállt.

A szívem hevesen dobogott, de megpróbáltam arra összpontosítani, hogy mit kell tennem, és arra, hogy képes vagyok rá. És működött. Olyan ez az egész, mint egy álom

- tette hozzá.

A sportolóval az Onet.pl portál készített hosszabb interjút, ebben elmondta, nem volt minden ugrása olyan tökéletes, amilyet szeretne. Azonban a versenyzők közül ő vétette a a legkevesebb hibát, így nyert

"A munka a kulcsszó a karrieremben. Hiába tehetséges valaki, munka nélkül semmit sem fog elérni. Most megkaptam érte a jutalmat."

Azt mondta, örömkönnyeket nem hullajtott, de azért elszorult a torna a végső siker miatt.

Van egy régi lovagi mondás, hogy a sárkányt nehéz megölni, de meg kell próbálni. Így álltam oda az utolsó versenyhez. Az idegeim rendben voltak, a bemelegítő sorozat csak megerősítette bennem, hogy minden rendben van, csak meg kellett ismételnem a versenyen.

Kubacki jó évet zárt és úgy tűnik, a 2020 is az övé lehet. A világbajnoki cím megszerzésem elég volt ahhoz, hogy a Przeglad Sportowy sportnapilap Év sportolója-szavazásán az 5. legyen.

Csupán a salakmotor-világbajnok Bartosz Zmarzlik, a Bayern München válogatott csatára, Robert Lewandowski, az immáron négyszeres kalapácsvető-világbajnok, Paweł Fajdek, illetve a dohai atlétikai vébén ezüstérmes 4×400-as lengyel női váltó (Iga Baumgart-Witan, Patrycja Wyciszkiewicz-Zawadzka, Małgorzata Holub-Kowalik, Justyna Swiety-Ersetic) előzte meg.

Az ötödik helyért járó díjat felesége, az egykori vívó Marta Majcher vehette át szombaton.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marta Kubacka (@_marta_ku_) által megosztott bejegyzés, Jan 1., 2020, időpont: 7:35 (PST időzóna szerint)

Későn érő típus

Dawid Kubacki 1990. március 12-én született, azaz már majdnem 30 éves sportoló 2005. szeptember 25-én mutatkozott be nemzetközi versenyen (éppen Bischofshofenben), de 2010-11-ben indult csak először Négysáncversenyen (akkor összesítésben a 43. lett), első világkupa-pontjait pedig a 2012-13-as kiírásban jegyezhette fel.

2013-ban szerepelt először világversenyen, akkor a Val di Fiemme-i vébén normálsáncot a 31., nagysáncon a 20. lett, csapatban viszont Kamil Stoch, Maciej Kot és Piotr Zyla társaként bronzérmet nyert. 2017-ben, Lahtiban, ugyanabban a csapatösszeállításban aranyérmes lett, tavaly Seefeldben pedig nagy meglepetésre úgy lett világbajnok, hogy az első sorozat után még csak a 27. helyen állt. Két éve a phjongcshangi téli olimpián csapatban ugyancsak bronzérmet érdemelt ki.

(Fotó: Georg Hochmuth / APA / AFP)

Nem lehet rá azt mondani, hogy győzelemre van kárhoztatva, a világkupában 2009. január 16-án Zakopanéban debütált egy 49. hellyel, az első pontokat 2012. december 1-jén, Kuusamóban szerezte meg a 22. helyezésnek köszönhetően. Ugyanakkor első dobogós szereplését 2017. december 30-án, Oberstdorfban érte el, ahol harmadik lett.

Eddig mindössze 13 alkalommal állhatott fel a dobogóra, első győzelmét 2019. január 12-én, Predazzóban aratta, a másodikkal pedig máris Négysáncverseny-győztes lett.

Kubackit a legintelligensebb és legszerényebb lengyel sportolók között tartják számon. Az pedig, hogy imád a levegőben lenni, nem csupán a síugrásnak köszönhető: szabadidejében a vitorlázó repülésnek hódol.

Kiemelt fotó: SVEN SIMON / dpa


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!