Hétfőn a 24.hu-n is beszámoltunk arról, hogy kigyulladt egy hajó a kaliforniai partok közelében, amelyen összesen 39 ember tartózkodott - 33 utas és a hatfős személyzet. A hatóságok mentőakciót indítottak, de keddre kiderült, hogy a balesetnek legalább nyolc halálos áldozata van, 26 embert pedig eltűntként kezelnek.


A CNN beszámolója szerint négy holttest már a hatóságoknál vár azonosításra, további négy pedig az óceán fenekén van, a hajótest közelében. A személyzet öt tagjának sikerült megmenekülnie, mert a kabinjukban alvó utasokkal ellentétben ők ébren voltak és le tudtak ugrani a lángba borult hajóról.

A partiőrség egyik munkatársa hivatkozva a CNN azt írta, hogy a túlélők elmondása szerint a tűz csapdába ejtette őket. A lángok intenzitását mutatja, hogy a mentőalakulatok még azután sem tudtak felmenni a hajóra, hogy sikerült eloltani a tüzet.

Az amerikai sajtóhoz eljutott a segélyhívás, amely a Conception névre hallgató hajó kapitánya és a parti őrség között zajlott le. Bár a hívás szövegéből a kapitány része nem hallatszik, de a diszpécser szavaiból így is sok aggasztó részlet derül ki:

33 ember van a kigyulladt hajón és nem tudnak lejutni? (…) Be vannak zárva a hajóba? (…) Vissza tud menni a hajóra és ki tudja nyitni [az ajtót], hogy ki tudjanak szállni? (…) Nincs semmilyen tűzoltó eszköze? Se poroltó, se semmi?

A személyzet megmenekült tagjai közül négyet kivittek a partra, a kapitány úgy döntött, hogy a helyszínen marad. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, de a hatóságok azt mondták, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy szándékos gyújtogatás lett volna.

Kiemelt kép: Europress/Mike ELIASON/Santa Barbara Megyei Tűzoltóság/AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!