Magyarországnak és a térségnek erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szüksége, hogy mindenki békében és biztonságban élhessen, és a békét a jövő nemzedékek számára is meg lehessen őrizni - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka a pénteken Budaörsön tartott honvédelem napi rendezvényen.

Korom Ferenc szerint az idén több embert kívánnak megszólítani, ezért a honvédelem napja alkalmából az érdeklődőknek bemutatják a jelen és a jövő haditechnikáját. A civileket is szeretnék "közelebb csalogatni".

"A honvédség még mindig zárt világ. Mi pedig szeretnénk kimozdítani a sereget abból a zárt világból, amelyben 2004, a sorkatonaság felfüggesztése óta van."

Ahhoz, hogy a honvédség a biztonságot minél magasabb szinten tudja garantálni, jól felszerelt, kiképzett és motivált katonákra, valamint támogató hátországra van szükség - mondta.

A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a szabadságharc tavaszi hadjáratának végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat. Ennek emléket állítva 1992 óta május 21. a honvédelem napja.